Читај ми!

Макрон честитао Дан државности – придруживање ЕУ приоритет за Србију

Француски председник Емануел Макрон честитао је Дан државности Србије. Макрон је поручио да ће Француска наставити да подржава дијалог са Приштином уз помоћ европског посредовања. Истакао је и да је придруживање Европској унији приоритет Србије.

Емануел Макрон је поводом Дана државности Србије, у честитки Александру Вучићу поручио да се радује што се односи између двеју земаља, укорењени у историји и неговани обостраним пријатељством, настављају да развијају са успехом, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

"У духу Стратегије за Западни Балкан, коју је Француска усвојила у априлу 2019. године, наставили смо наше редовне политичке размене и желим да их одржимо и у будућности", истакао је Макрон.

Нагласио је да се динамичност и атрактивност економског партнерства са Србијом нису зауставиле упркос кризи изазваној пандемијом.

"Наша предузећа, која су ангажована на амбициозним пројектима, помажу Вашој земљи у њеној модернизацији. Мислим, пре свега, на амблематски пројекат изградње београдског метроа", навео је француски председник.

Указао је да придруживање Европској унији представља за Србију приоритет и да се, како је навео, радује томе.

"Француска је уз вас, како би вас подржала у процесу реформи преко циљане техничке помоћи. Отварање кластера Зелена агенда и одржива повезаност, 14. децембра прошле године, као и успех референдума о уставним променама у правосуђу показују да су конкретни помаци у реформама праћени напретком у приступним преговорима, сходно духу обновљене приступне процедуре. Охрабрујем Вас да наставите тим путем и да наставите да стављате акценат на правну државу и добро управљање", поручио је Макрон.

Такође, француски председник је обећао да ће наставити да подржава дијалог са Приштином уз помоћ европског посредовања, са циљем да се закључи свеобухватан и коначан споразум о нормализацији односа.

Изразио је жељу да се успеси, у том смислу, догоде у наредним месецима.

"Француска жели да стави европску перспективу Западног Балкана у средиште свог председавања Савету Европске уније, како би овај регион начинила зоном мира и просперитета. Још једном Вам упућујем срдачне честитке и молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања", каже се у честитки председника Макрона.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво