Читај ми!

Радојевић: Шокантно је да се у Митровици обнавља кућа нацисте и колаборационисте

Председник општине у северном делу Косовске Митровице Милан Радојевић сматра да је шокантно и невероватно да је Агенција Уједињених нација за развој и територијални развој (УНДП) у Јужној Митровици преузела да учествује у реконструкцији куће Џафере Девеа, називајући га "озлоглашеним нацистом и колаборационистом у Другом светском рату".

Скандалозно је да се једна од агенција УН, која је основана ради спречавања ратовања и ширења мржње, бави организацијом реновирања куће где је извршен један прави злочин, а још шокантнија је намера да се овакав злочиначки центар смести у Регион, написао је Радојевић на свом Фејсбук налогу.

Позвао је УНДП и ЕУ да откажу овај пројекат и врате се поштовању изворних вредности Уједињених нација и њиховог оснивања.

Радојевић је навео да је Џафер Дева током окупације дочекао немачког генерала Еберхарта и захвалио му се на "ослобођењу од српског ропства".

"Добио је и функцију окупационог начелника митровачког среза. У својству окупационог среског начелника, Џафер Дева је 20. маја 1941. године издао наређење о одузимању целокупне јеврејске имовине. У ствари, овом наредбом је легализована пљачка коју су окупатори и њихови сарадници спроводили од првог дана окупације. Тако су митровачки Јевреји остали без икаквих животних прихода. Забрањена им је било каква комуникација са суграђанима", написао је Радојевић.

Додаје да је августа 1941. године наређено хапшење свих мушких Јевреја од 21 до 55 године старости. Од косовскомитровачких Јевреја је укупно 47 преживело рат и сви су се преселили у Израел.

"Џафер Дева је био један од оснивача Велике Албаније, коју је Хитлерова влада 24. септембра 1943. године признала, и у тој влади је он био министар унутрашњих послова. Такође, био је и један од оснивача 21. СС дивизије 'Скендербег, која је одговорна за најмонструознија убиства жена и деце, и остала је запамћена као једна од најозлоглашенијих Хитлерових СС јединица", навео је Радојевић.

Мисија УНДП-а на КиМ започела је пре неколико дана рестаураторске радове у на кући Џафера Деве у Косовској Митровици, представљајући је "једним од најистакнутијих места наслеђа".

Обнова Девине куће осим УНДП-а, подржана и од Канцеларије Европске уније у Приштини а на иницијативу Министарства културе, омладине и спорта.

Обнова ће бити обављена у оквиру пројекта Европске уније (ЕУ) који доприноси стабилности и миру (ИцСП) финансираног "Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије".

У објави УНДП-а наводи се да је кућа изграђена 1930. године у старом центру Митровице од стране аустријских архитеката и радника. Представља западноевропску модернистичку архитектуру и карактеришу је декоративни елементи екстеријера. Као таква, једна је од првих кућа овог стила у Митровици – и на Косову.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво