Читај ми!

Вучић и Си: Кинески председник наложио убрзање закључења уговора о слободној трговини

Председник Србије Александар Вучић разговарао је, у наставку посете Кини, са кинеским председником Си Ђинпингом. Председник Си наложио је свом Министарству за трговину да са нашом владом настави и брзо оконча разговоре о уговору о слободној трговини. Србија и Кина немају ниједно отворено питање, већ сарађују у бројним областима, истакао је Вучић после састанка и најавио једну кинеску инвестицију која ће доћи у Ниш.

"Искрено пријатељство је основа за јачање економске сарадње наше две земље. Хвала на гостопримству и срдачне честитке на организацији величанствене церемоније отварања Зимских олимпијских игара", написао је Вучић на инстаграму "Будућностсрбије", уз видео са састанка у Пекингу.

Председник Кине Си Ђинпинг наложио је свом Министарству за трговину да са нашом владом настави и брзо оконча разговоре о уговору о слободној трговини, пренео је председник Србије  након сусрета са кинеским председником, указујући да је то велика ствар за Србију. 

Вучић је, након разговора са Сијем, новинарима казао да је имао срдачан разговор са кинеским колегом, који је констатовао да две земље имају заиста челично, велико, искрено пријатељство.

"Када направите уговор о слободној трговини са Кином онда заиста за стране инвеститоре и запад постаје најуносније да инвестирају у Србију, јер ће имати најшире тржиште на свету. То је велика ствар за нашу Србију", казао је Вучић изразивши уверење да ће ти преговори моћи да се заврше још ове године. 

Нагласио је да је тај споразум огромна нада и за наше прерађиваче, пољопривредне произвођаче.

"Такође смо говорили о успостављању авиолиније Београд-Пекинг, Београд-Шангај, о чему је веома позитивно говорио Си. Верујем да ћемо у току ове године и то успоставити. Тиме би узели још један авион А330, који би саобраћао директно између Кине и Београда. После две до три године успоставили би линију која би доносила зараду, али и доприносила размени пословних људи. То све доприносило би брзом развоју Србије", казао је Вучић.

"Си рекао да жели убрзање сарадње" 

Указао је да је председник Си инсистирао на подршци територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Такође су, каже, говорили и о свим инфраструктурним пројектима на којима заједнички радимо, а држава Кина финансира, као што је Фрушкогорски коридор, у вези ког је недавно Ексим банка одобрила кредит.

"О свим нашим међусобним питањима смо разговарали, а тако и о војно-техничкој сарадњи. Си је рекао да жели убрзање сарадње. Рекао је да због ковида 19 није могао да дође у Србију, и да то једини разлог, као и да се радује и нада скоријој посети Србији", пренео је Вучић.

Подсетио је да са Кином отварамо ускоро фабрику вакцина у Београду. Вучић је истакао да резултати и тренд раста трговинске размене показују да су Си и он били у праву када су говорили о јачању односа две земље.

"Срећан сам начином и тоном комуникације. Си је био веома опуштен, што за кинеског председника није чест случај", закључио је Вучић.

Нова кинеска фабрика ускоро у Нишу 

Србија и Кина немају ниједно отворено питање, већ сарађују у бројним областима, истакао је Вучић после састанка и најавио једну кинеску инвестицију која ће доћи у Ниш.

"Ми са Кином немамо ниједну врсту проблема, ниједно нерешено питање. Имамо веома широко поље за наставак изузетне сарадње", рекао је Вучић новинарима у Кини.

Пренео је да је и новој амбасадорки Србије у тој земљи рекао да њен задатак мора да буде да се повећа трговинска размена са Кином, са 5,3 на осам милијарди долара, додајући да не би искључио могућност да, ако се заврши пандемија, а настави се раст размене, та цифра буде и до 10 милијарди, на нивоу са Немачком.

Вучић је рекао и да ће ускоро једна кинеска фабрика бити отворена у Нишу, уз једно проширење инвестиције у Крагујевцу.

"Али, они ће долазити све више, Кина расте невероватном брзином. Верујем да ће у политици ‘Појас и пут‘ коју Кина заговара бити још инвестиција, поготово тамо где су добродошли и где нема политичких препрека", рекао је Вучић.

На питање да ли се задовољан враћа у Београд, Вучић је одговорио да је и по начину на који се обраћао кинески председник, увидео да је "урађен добар посао".

"Надам се да ће се пандемија окончати победом човечанства, да можемо да радимо даље, што је важно за даљи напредак. Гледаћемо себе, неговати односе са пријатељима, и гледати да их поправљамо са онима са којима нисмо имали најбоље односе", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија кандидат за међународну изложбу Експо2027, те да је и то поменуто на састанку са Сијем, како би нам Кина пружила подршку, наводећи да ће Србија понудити најбоље услове, изградити нове сајамске просторије и постарати се да то буде још један корак да добијемо организацију те манифестације.

То је седми сусрет Вучића и Сија, а председник Србије је први званичник који се, после Владимира Путина, данас састао са кинеским председником.

Састанак је требало да траје 20 минута, али је продужен и трајао је пола сата.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво