Читај ми!

РИК oбјавио коначне резултате референдума: "Да" гласало 59,62 одсто, "не" 39,35 одсто

Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је вечерас да је коначни резултат референдума о промени Устава Србије у области правосуђа показао да је за промену гласало 59,62 одсто гласача, док је "не" заокружило 39,35 одсто.

Председник РИК Владимир Димитријевић рекао је на седници да су се стекли услови за утврђивање коначног извештаја, с обзиром на то да су истекли рокови за заштиту гласачког права и подношење приговора односно жалбе Управном суду.

Димитријевић је навео да су укупни резултати републичког референдума обрађени након гласања 16. јануара, као и 23. јануара када је гласање било поновљено на девет гласачких места, те на једном гласачком месту 2. фебруара.

Димитријевић је рекао да је укупан број гласача који су се изјаснили заокружењем одговора "да" 1.189.460, док је "не" заокружило 785.163 гласача.

Укупно је било 19.930 неважећих листића.

Укупан број гласача уписаних у бирачки списак био је 6.510.323, а укупан број гласача који су гласали 1.995.215.

Приговори на усвајање извештаја

Чланица РИК-а Срђана Видовић рекла је на седници да коначни извештај не може бити усвојен, јер је, како је навела, референдум изашао из уставног оквира.

"Уставом је прописано да је рок за изјашњавање грађана на референдуму 60 дана од дана усвајања акта о промени устава, а рок је истекао 29. јануара, а на једном гласачком месту гласање је спроведено 2. фебруара. Сматрам да се предложени извештај, а ни остале одлуке које су на дневном реду не могу усвојити, јер би РИК, која се стара о законитости референдума, на овај начин прекршила устав, што би био нонсенс", рекла је Видовић.

И Владимир Матић је навео да су укупни резултати референдума неприхватљиви, почев, каже, од Закона о референдуму, "који је угрозио народну сувереност".

Додао је и да на "неприхватљив референдум" утиче, како каже, веома мали број гласача, што је "разлог за недостатак легитимитета уставних промена које су изгласане".

Још један члан РИК-а, Борис Бутулија, сагласан је са изнетим наводима. Упитао је шта ће се догодити уколико РИК сутра или прекосутра прими приговоре који су послати путем поште.

"Мислим да је преурањено усвајање овог извештаја, имајући у виду да је рок истекао вечерас у 20 часова, а ми већ у 21 час усвајамо извештај", навео је Бутулија.

Председник РИК-а је истакао да је увидом у писарницу утврђено да је до 20 часова истекао рок за подношење приговора и додао да нико није поднео приговор на писарницу РИК-а.

Он је рекао и да број бирача који су изашли на референдум, није услов за пуноважност референдума, а на изјаве да је прекршен устав, каже да се он не утврђује у овом поступку пред РИК-ом.

Такође, додао је да РИК није надлежна да утврђује тако нешто, већ се то "утврђује у посебном поступку пред другим органом, односно Уставним судом".

На крају је усвојен извештај о укупним резултатима републичког референдума ради утврђивања акта о промени Устава.

На седници је донета и одлука о накнадама, материјалним и другим трошковима за спровођење гласања и утврђивања резултата гласања гласача са територије АП КиМ на републичком референдуму, као и о накнади трошкова спровођења поновног гласања.

 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво