Брзи и видљиви резултати услов опстанка Владе

Аналитичари сложни у оцени да ће резултати рада Владе одредити и дужину њеног опстанка.

Нова Влада ће морати да покаже конкретне и видљиве резултате, или бар јасну политичку вољу да се остваре циљеви мандатара, кажу домаћи аналитичари. 

Вулетић: Пред владом тежак задатак

Социолог Владимир Вулетић оцењује да ће нова Влада Србије имати тежак задатак, чак много тежи него претходна, у остваривању циљева, те да ће се на основу резултата у првих шест месеци њеног рада моћи проценити да ли ће она све постављене задатке успешно решити.

Вулетић каже да су циљеви нове Владе Србије, које је у парламенту изложио мандатар Мирко Цветковић, широко постављени и да је веома тешко предвидети да ли ће влада те циљеве испунити или не.

Нема разлика у циљевима ове и претходне владе, јер су то, како је објаснио Вулетић Танјугу, стратешки циљеви сваке владе која би у Србији спроводила политику европских интеграција.

Према његовим речима, влада ће у остварењу бржег пута ка ЕУ бити успешна уколико до краја ове или почетком следеће године некакав значајан помак, попут уласка на белу шенген листу.

Вулетић сматра да ће се нова Влада, када је реч о испуњавању међународних обавеза, односно испуњењу обавеза према Хашком трибуналу, "мучити, али да ће морати, да би обезбедила међународну подршку у будућности, тај проблем да реши у релативно скоро време".

Објашњава да ће ипак најтежи задатак бити остварење обећања у погледу јачања економије.

Нова Влада Србије, казао је он, мораће не само да одржи ниво реалних доходака средњих слојева, него ће истовремено морати да подигне реалне приходе и најнижих друштвених слојева, а да истовремено обезбеди и економски раст.

Тај сет питања, тај економски раст и оно што грађани највише очекују, биће можда и најтеже оствариво, рекао је Вулетић.

Испуњење тих циљева, према његовом мишљењу, неће зависити само од владе, него и од неких кретања на светском економском терену.

Станковић: Трајање нове владе зависи од резултата

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да ће дужина мандата нове владе директно зависити од њене способности да произведе конкретне и видљиве резултате.

"Ова влада ће моћи да се одржи на окупу само уколико буде имала резултате по тачкама које су изнете у експозеу мандатара Мирка Цветковића. У зависности од успеха да реализује своје обећања будућа влада ће моћи да функционише и да што је више могуће продужи своје трајање", оценио је Станковић у изјави Тањугу.

Говорећи о експозеу мандатара, Станковић је казао да је програм нове владе "мање више очекиван и не разликује се у принципу од оних говора које смо већ чули од других људи који су били у улози у којој је данас био Цветковић".

"Ту су подвучени неки основни циљеви према којима ће ова влада усмеравати свој рад, дат је један пресек главних тема у њеном будућем раду, то су европске интеграције, то је жеља да се побољшају укупне социјално-економске прилике у земљи, потреба за борбом против корупције и жеља да се направи какав-такав континуитет са државном политиком према Косову и Метохији уз једну помало дипломатску формулацију која се односи на питање сарадње са Хашким трибуналом", указао је Станковић.

Станковић позива на стрпљење истичући да "не може влада одмах да покаже све што уме и зна".

"Требало би јој, као и свакој влади, дати одређену шансу и не треба о њој просуђивати са становишта некаквих идеолошких догми. Ова влада јесте идеолошки хетерогена, састављена од пуно странака и мислим да ће рационално моћи да опстане само уколико буде правила одређене резултате и помаке у правцу европских интеграције и у правцу социјално-економских тема", оценио је Станковић.

"За грађане би било важно када би се смањио општи ниво коруцпије и криминала у друштву, што би било боље за читаво друштво и лакше за политичке актере. У принципу прве озбиљније резултате треба очекивати до краја године", навео је Стакновић.

Станковић сматра да би нова влада требало прво да деблокира европске интеграције успешном сарадњом са Хашким трибуналом, па да кроз европске интеграције створи могућност да се побољшају социјално-економске прилике.

"Влада би требало да има неки редослед приоритета, одблокирати европске интеграције кроз сарадњу са Хашким трибуналом, а затим радити на стварању што бољег могуће амбијента за динамичан економски развој и за побољшање животног стандарда и решавања питања незапослености", закључио је Станковић.

Благојевић: Први резултати морају брзо да уследе

Нова Влада Србије ће врло брзо, већ до јесени, морати да покаже прве резултате или макар недвосмислену и јасну вољу да постоји сагласност да се испуне циљеви које је поставио мандатар, изјавио је програмски директор ЦеСИД-а и аналитичар Марко Благојевић.

Овој Влади би требало да буду отворена многа врата и питање је само да ли ће бити политичке воље и сагласности политичких воља чинилаца коалиције да се кроз њих закорачи, рекао је Благојевић.

Благојевић, међутим, упозорава да та "врата неће бити отворена на неодређено време", па ће Влада врло брзо, већ за неколико месеци, морати да покаже политичку вољу, "како би се и она одшкринута врата широм отворила".

Нагласивши да је сагласност политичких воља унутар коалиције темељ сарадње, стабилности и напретка, Благојевић указује да је управо одсуство те сагласности био један од кључних проблема претходне владе, "због чега се није могло даље, већ се тапкало у месту".

Коментаришући експозе мандатара, Благојевић је рекао да наводи из њега нису изненађење, јер су се више пута чули током претходног периода и током предизборне кампање.

Благојевић сматра да није немогуће остварити постављене задатке, али је оценио да би "и неколико корака ка сваком од постављених праваца био добар знак".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво