Читај ми!

Европосланици: Позитиван напредак у изборним условима, нема бојкота

Европосланици који су учествовали у међустраначком дијалогу поручили су да има позитивног напретка у изборним условима. Сада је лоптица на страни свих политичких актера у Србији, истакла је Тања Фајон. Владимир Билчик је рекао да ће извештај о Србији као специјални изасланик представити након априлских избора.

Европосланици кажу да је кључно спровођење договорених мера, јер се примећују нека кашњења, али указују и на то да сада нема бојкота, што је разлог за задовољство.

"Овог пута нема бојкота ниједне политичке партије и сада је лоптица на страни свих политичких актера у Србији", рекла је европосланица Тања Фајон на конференцији за новинаре у Београду.

Европосланик Владимир Билчик оценио је да Србија има шансу да иде напред на европском путу, на путу модернизације земље и демократских институција.

Он је рекао да им је јасно да сада постоји шанса да парламент буде другачији захваљујући чињеници да неће бити бојкота.

Билчик је казао да њихова мисија није готова и да су спремни да је наставе у наредним недељама, а нарочито после избора које ће посебно пратити европске институције.

Рекао је да ће извештај о Србији као специјални изасланик представити након априлских избора.

Састанци у Београду су, каже, били конструктивни, а истакао је и добру сарадњу са Скупштином и председником парламента Ивицом Дачићем, који је такође био посредник заједно са европосланицима.

"Улога скупштине је круцијална када је реч о демократији, неговању дијалога, можемо да се не слажемо, али морамо да се сложимо да је парламент главна арена за политичко надметање", рекао је Билчик.

Каже да му је драго што чује да ће све политичке странке учествовати на изборима.

"Увек смо говорили да бојкот није начин и драго нам је да видимо ову чињеницу", рекао је Билчик.

Он је додао да је европосланицима жао зато што су неки политичари одбили да учествују у спровођењу мера.

Билчик је навео да је важно да Привремено тело за праћење медија добије пажњу јавности коју заслужује, а навео је и да су констатоване промене у РИК-у.

"Важно је да изборне комисије, не само на централном већ и на локалном нивоу, буду спремне за изборе, те да се добро обуче сви они који ће надзирати процес", рекао је Билчик.

Оценио је да је медијска сцена и даље поларизована у Србији, а констатован је напредак у представљању опозиције на РТС-у и РТВ-у.

"Важно је да новинари имају простора да раде слободно и независно, биће још важније кад почне кампања. Грађани морају да имају поверења у изборни процес", рекао је он.

Тања Фајон је казала да је задовољна исходом и да је политика ствар компромиса, и то тешких, наводећи да није увек било лако, али учињено је, каже, све што је било могуће.

"Имали смо добру сарадњу са већином политичких актера, хвала свима за конструктиван дијалог, а сада је на Србији да избори успеју. Желим да видим слободне фер и поштене изборе. Цела европска и међународна заједница ће их пратити. И то је још један тест зрелости Србије за будућност, бољи живот грађана тест за демократију и слободу медија", рекла је Фајонова.

Пренела је у лично име да јој је ово последња мисија у својству посланика ЕП будући да се и у Словенији избори одржавају у априлу.

"Надам се да сам, у тих неколико година које смо радили заједно, успела да допринесем бољем окружењу што се тиче избора. Србија ће у мени увек имати искреног пријатеља који се на конструктивно-критички начин залаже за пут Србије ка ЕУ", поручила је Тања Фајон.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво