Читај ми!

Михајловић: Пријава против Грчића, остали треба да траже други посао

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да је то министарство поднело пријаву против бившег директора ЕПС-а Милорада Грчића и поручује да и остали који су водили ЕПС треба да траже други посао.

Они људи који су водили систем морају да се склоне и траже неки други посао, рекла је Зорана Михајловић гостујући на Телевизији Танјуг.

"Министарство је поднело пријаве, не само за бивше директора ЕПС-а него и за још неке људе, и даље је то на институцијама. Мислим да ће морати да се поставе ствари на своје место", поручила је министарка.

То су, такође, људи који морају да положе рачуне, пошто причамо о националном и државном интересу, нагласила је министарка.

На питање када ће бити изабран нови директор ЕПС-а, Михајловићева је рекла: "Надам се ускоро".

"Ми смо дали, померањем овог директора (Грчића), могућност ЕПС-у да се струка врати на своје место и надам се да ћемо ускоро добити новог директора, али ЕПС није питање само једног човека већ целог система", додаје Михајловићева.

На питање да ли је кандидат за то место Мирослав Томашевић, актуелни извршни директор за производњу енергије, казала да је он сјајан инжењер који је све време био са министарством када се десио колапс у децембру.

"И пуно нам је помогао, то је човек који има ауторитет инжењера и зна свој посао. Од самога почетка нам је пуно помогао да се систем стабилизује и највише се тиме бавио", навела је Михајловићева.

Радна група анализира како да се стабилизује систем

Зорана Михајловић је рекла да сада постоји радна група у којој су и стручњаци ЕПС-а и факултета и други, која анализира шта треба да се уради у наредних шест месеци до годину дана како би се стабилизовао електроенергетски систем.

Како је рекла, треба отворити нова поља за угаљ, повећати производњу јаловине, набавити нову опрему и друго.

Казала је да су Грчић и одговорни у ЕПС-у обмањивали и председника државе и владу и говорили како су спремни за зиму, да имају довољно угља, затим да имају 1,5 милиона тона угља на депонији и друго, иако се после видело да то није тачно и да је са првим снегом дошло до колапса.

На питање да прокоментарише то што су је поједине страначке колеге позивале на политичку одговорност због ЕПС-а и да ли је било о томе речи на последњој седници Председништва СНС-а, министарка је рекла да о томе нису причали.

"Али стојим иза тога, шта год је потребно – није проблем. Ако треба да се склони министар, може одмах да се склони, али ово није питање једног министра већ питање система и његовог функционисања. Морају из корена да се мењају ствари у ЕПС-у. Уместо да наша јавна предузећа буду најпрофитабилнија у региону, ми имамо предузећа која коче развој и испумпавају новац из државног буџета".

Стотине милиона евра потрошено на увоз струје

Министарка је поручила да сада привреда и грађани имају довољно и струје, топлотне енергије и гаса и да не треба да брину и да је то постигнуто захваљујући стабилном буџету и свему што је до сада урађено.

Казала је да је са јучерашњим даном увезено 20 одсто струје од наше укупне потрошње, као и да се струја увозила од колапса 11. и 12. децембра и да су ти проценти варирали на дневном нивоу, пошто је у тренутку колапса било свега око 10 одсто термосектора на мрежи.

Министарка каже да ће се на увоз струје до краја зимске сезоне потрошити на стотине милиона евра и да смо могли тим новцем да изградимо нове енергетске објекте.

Како је рекла, све док траје зимска сезона ми ћемо увозити струју, да бисмо омогућили коповима да ископавају више угља и јаловине.

Напоменула је да је у току енергетска криза и да цене дивљају, као и да тренутно мегават струје на берзама кошта 240 евра.

"ЕПС 35 година није изградио ниједан нови капацитет, ако поредимо ЕПС са другим таквим предузећима у Европи видимо да смо ми једина држава која није изградила нове капацитете. И од тога произлазе сви други проблеми. То је морало једног тренутка да се деси."

ЕПС мора да буде највеће градилиште, поручила је Михајловићева и нагласила да ће систем функционисања ЕПС-а бити потпуно промењен.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво