Читај ми!

Манојловић најавио скуп за четвртак: Од ископавања литијума треба заштитити целу Србију

Директор за кампање Крени–промени Саво Манојловић позвао је све грађане на протест у четвртак, у 19 сати, како би се изборили за свој последњи захтев – забрану за ископавање литијума и бора у целој Србији.

"Немогуће је рећи да смо са Рио Тинтом завршили ако се законски не спроведе ова забрана. Укидањем просторног плана онемогућено је само да се спроводи нека врста градње на подручју Јадра, али то не значи да је спречено и на нивоу целе Србије", рекао је Манојловић на конференцији за новинаре.

Указао је да од ископавања литијума и бора треба заштити целу Србију и да, ако се то не прихвати као законско решење, значи да власт само покушава да заташка тему током избора.

Како је рекао, могуће је да се закаже хитна седница Скупштине Србије и да се усвоје измене Закона о рударству које би спречиле ископавање литијума и бора у целој Србији и да ако је истеран Рио Тинто, то треба применити и на друге компаније које се баве истим послом.

Независни стручњак Ненад Костић изјавио је да је начин извлачења литијума из руде јадарита "хемија 19. века", да је он као научник отворен да сачека 10, 20 или 30 година да се развије "зелено рударство", али да је то "хладна ватра или сува вода", и истакао да су зелене ливаде и шуме а не рудници.

Како је рекао, имао је увид у патентну пријаву коју је Рио Тинто предао комисији у САД и да је оно што у тој пријави пише алармантно, јер би само једна процедура – разблажавање сумпорне киселине – "попила Дрину".

Костић је додао да људи морају да буду свесни да је фама прича о батеријама као о "пасошу ка благостању" и истакао да батерија мора да се напуни из неке енергије, а да у Србији енергија долази из "прљавог и загађујућег угља".

Научна саветница са Института за хемију, технологију и металургију Драгана Ђорђевић рекла је да се у просторном плану види да је за Србију предвиђено 10 рудника литијума и бора.

Она је питала зашто би се литијум копао у Србији, када је поступак извлачења из рудне стене компликован, па се због тога литијум вади у пустињским областима, у литијумском троуглу Боливија–Чиле–Аргентина где се литијум вади једноставнијим процедурама са површине земље.

Ђорђевићева је истакла да су истражне радње у области Јадра већ нанеле еколошку штету. 

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво