Читај ми!

Брнабић: Посета Бриселу успешна, разговори показују колико је ЕУ посвећена Србији

Премијерка Ана Брнабић оценила је посету Бриселу успешном, наводећи да састанци које је имала са званичницима показују колико је ЕУ посвећена Србији.

Ана Брнабић се састала у Бриселу са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског савета Шарлом Мишелом, новоизабраном председницом Европског парламента Робертом Мецолом, председником Одбора за спољне послове Дејвидом Мекалистером, комесарима за проширење и правосуђе.

"То је нешто што се не дешава често и говори о томе колико је ЕУ посвећена Србији и колику пажњу посвећује реформама које смо спровели у последњих неколико месеци закључно са референдумом", рекла је Брнабић новинарима.

Она је додала да је свако без изузетка честитао на успеху референдума о промени Устава у области правосуђа, оцењујући да је то важно за област владавине права.

"Био је напоран дан, али свакако успешан. Мислим да све то говори у каквом је Србија статусу у односу на ЕУ у овом тренутку", додала је премијерка.

На питање какав став о проширењу има новоизабрана председница Европског парламента Роберта Мецоле по питању проширења, Брнабић је одговорила да је њен став у сагласју са Европском комисијом, а то је да је агенда проширења једна од најважнијих ствари.

Брнабић је казала да је захвалила на учешћу европарламентараца у међупартијском дијалогу и додала да ће већ у петак имати нови састанак са њима.

Такође, пренела је и да је позвала нову председницу ЕП да дође у посету Србији.

"Оно што је такође важно и што показује тај однос према Србији је то што је њен први званичан састанак у Бриселу као председнцие ЕП био управо са делегацијом из Србије", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла, поводом изјаве високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља да у Европи нема места за порицање геноцида, да не проналази Србију у томе, као и да није чула да је та изјава упућена директно Србији.

На питање да ли је директно о томе на састанцима разговарала са Борељом и какав је био њен одговор на ту констатацију, Брнабић је казала да на састанцима о томе нису разговарали.

"Али ја то заиста нисам чула као нешто што је упућено Србији, чула сам као генералну констатацију, део еврпоских вредности, нешто што је важно за читав наш регион и читав Западни Балкан. Свакако нисам чула да је упућено директно Србији и не проналазим Србију у томе", рекла је Брнабић новинарима у Бриселу.

Жозеп Борељ поручио је данас да у Европи нема места за, како је рекао, порицање геноцида, за слављење ратних злочина и ратних злочинаца.

Борељ је то изјавио на конференцији за новинаре после састанка Савета за стабилизацију и придруживање Србије са ЕУ, наводећи да у Европи нема места за оне који јавно поричу геноцид и подривају интегритет земаља у суседству.

Јоксимовићева: Од ЕУ званичника позитиван тон и ветар у леђа

Министарка за еврпоске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је вечерас да је Србија од званичника из Брисела добила позитиван тон и "ветар у леђа" за све што се очекује током француског председавања, а то је отварање кластера 3, за који је, како каже, ЕK већ дала препоруку у свом годишњем извештају.

Јоксимовићева је у Бриселу, на конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, оценила да је посета Бриселу била позитивна и плодотворна.

"Ми смо данас имали један од најважнијих формата у односима Србије као приступајуће земље и ЕУ, а то је Савет за стабилизацију и придруживање. Овог пута смо подигли ниво нашег учешћа - учешћем премијерке и са друге стране високим представником за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом, управо зато што је све што је Србија урадила у претходном периоду, посебно у области владавине права", рекла је Јоксимовић новинарима у Бриселу.

Јоксимовићева је додала да је позитиван одјек у Бриселу имао референдум о промени Устава у области правосуђа, додајући да се сада очекује процес припреме за доношење закона којима ће се те промене реализовати.

"Ми смо представили наше планове, а то је да не стајемо, да радимо и на другим кластерима. Разговарали смо и о зеленој агенди и свим другим питањима која су важна за еврпоски пут. Мислим да је општи закључак да је посета била позитивна и која нам даје ветар у леђа да убрзамо са реформама", рекла је Јоксимовић.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво