Читај ми!

Брнабић: Србија никад није ишла оваквом брзином ка ЕУ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Бриселу да је успехом референдума о уставним променама у области правосуђа учињен велики корак у даљим европским интеграцијама Србије, поручујући да ће Србија наставити са реформама у четири најважније области – владавини права, области јавне управе, економији и у зеленој агенди.

Ана Брнабић је, након састанка Савета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Србије, навела да долази у Брисел са изузетно добрим вестима које се тичу даљег европског пута Србије.

Брнабићева је, на заједничкој конференцији са Жозепом Борељом и Оливером Вархељијем, истакла да се већина грађана на референдуму о уставним променама у области правосуђа, 16. јануара, изјаснила позитивно, односно рекла да су грађани гласали да имамо већу владавину права, независно судство и самостално тужилаштво.

"То је огроман успех за Србију, велика ствар коју смо успели да урадимо и поносна сам на тај успех. То је једна од великих ствари на нашем путу у ЕУ, јер је то основна реформа када се говори о реформама у области владавине права", рекла је Брнабићева.

Додала је да ће се без паузе наставити рад на реформама у области владавине права, са свим партнерима, како би се без одглагања формирала Радна група, без чекања на изборе 3. априла, како би се већ започео рад на сету закона у области правосуђа, будући да је кратак период усклађивања са Уставом, откако парламент потврди измене највишег правног акта.

"Настављамо у истом духу и са истим ентузијазмом, показали смо да можемо много и треба без паузе да радимо на томе", рекла је Брнабићева.

Наставиће се реформе у области јавне управе 

Премијерка је поручила да ће се наставити и реформе у области јавне управе, које ће ојачати тржишну економију, економију генерално, као и реформе које се тичу зелене агенде, унапређење заштите животне средине и транзиције ка зеленој, одрживој и циркуларној економији.

"Те четири области остају наши кључни приоритети у европским интеграцијама", поручила је Брнабићева.

Премијерка је рекла да је Србија остварила одличне економске успехе, упркос ковиду 19, те да је важно да наша земља буде спремна за чланство у Европској унији.

Навела је да је раст БДП-а Србије у 2021. био 7,5 одсто, један од најбољих у целој Европи, да ће просечна плата у децембру прошле године бити већа од 600 евра, уз податак да су стране директне инвестиције у 2021. износиле 3,9 милијарди евра, што показује да је Србија стабилна дестинација за инвестиције, додајући да је преко 60 одсто тих инвестиција из држава чланица ЕУ.

"Чини ми се да никада раније нисмо на овако позитиван начин, овом брзином ишли ка Европској унији", поручила је Брнабићева.

Премијерка Србије је нагласила и да је важна регионална сарадња, јер све што је постигнуто од 2014. до сада, може да се поремети ако нема мира и стабилности у региону.

"Регионална сарадња, боље повезивање и разумевање у региону су кључни за даљи процес европских интеграција. Велики део разговора био је о регионалном позвезивању, сарадњи и односима у региону, те шта је оно што Србија ради и може да уради да регион буде још стабилнији и безбеднији и да још брже напредује ка ЕУ", рекла је Брнабићева.

"Србија је безбедна земља" 

Брнабићева је навела да је Србија апсолутно безбедна земља и да смо безбеднији тиме што имамо међународну сарадњу и што тако ефикасно размењујемо информације са другим државама.

Брнабићева је, на конференцији за штампу, после састанка Савета за стабилизацију и придруживање Србије са ЕУ, одговарајући на питање колико је Србија спремна да испуни безбедносне стандарде, пошто 18 година након убиства премијера (Зорана Ђинђића) постоје претње за живот председника Александра Вучића и колико је Србија безбедна земља, казала да се ради о злонамерном питању.

Kако је рекла, питањем се инсинуира да Србија није безбедна земља само зато што је добила информације о планираном атентату из Европола.

"То управо показује супротно, а то је да Србија јесте безбедна земља, јер су наше обавештајне службе добро повезане и сарађују са службама широм света. Да то нисмо, не бисмо били безбедна земља", подвукла је она.

Брнабићева је нагласила да је Србија безбедна земља управо због тога што има тако ефикасну размену информација.

Према њеним речима, ово питање није било тема разговора, јер се не тиче политике, већ безбедности и борбе против организованог криминала.

Додала је да је било речи о борби против организованог криминала, при чему је констатовано да Србија испуњава све стандарде у томе.

"Србија је просперитетна земља и председник Александар Вучић добија претње управо зато што се бори да постанемо земља у којој постоје јаке институције и владавина права. Његов живот је угрожен што се бори за владавину права, против мафије, организованог криминала", казао је он.

С тим у вези је указала да је спроведен референдум, који је, како је рекла, "изгурала СНС".

"Ми нисмо добили подршку ни организација цивилног друштва, које свакодневно причају да се боре за независно судство, а када је дошао историјски дан да кажемо "да" за независно судство и владавину права, рекле су гласајте 'не'", указала је она.

"Циљ отварање још два кластера до краја године"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Бриселу да ће Србија наставити да ради на отварању кластера 3, на наредној међувладиној конференцији у јуну, као и на припреми још једног кластера за отварање до краја године.

На питање шта су планови Србије за 2022. годину, када је реч о европским интеграцијама, премијерка је рекла:

"Свакако да ћемо радити са државама чланицама и Европском комисијом да отворимо кластер 3 на следећој међувладиној конференцији, надам се у јуну, током француског председавања, као и да припремимо још један, а отварање до краја 2022."

То би, истиче, био велики помак.

"Амбиционознији смо од тога, али да видимо, прво ће бити избори, па да видимо ко има одговорност да се бори за Србију у ЕУ", рекла је Брнабићева.

Поновила је да је ово моментум за Србију који није виђен раније, отварањем четири преговарачка поглавља, али и "револуционарним кораком" у области владавине права, изгласавањем измена Устава у области правосуђа.

"Тај моментум не смемо да изгубимо, зато нећемо да се заустављамо ни да правимо паузу, без обзира на изборе. Наша је одговорност да наставимо да радимо на овоме", рекла је Брнабићева и додала да све то показује да је Србија посвећена реформама, пре свега у области владавине права.

Борељ: Нема места порицању геноцида, важан напредак у дијалогу

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ поручио је данас да у Европи нема места за, како је рекао, порицање геноцида, за слављење ратних злочина и ратних злочинаца.

Борељ је то изјавио на конференцији за штампу, после састанка Савета за стабилизацију и придруживање Србије са ЕУ, наводећи да у Европи нема места за оне који јавно поричу геноцид, подривају интегритет земаља у суседству.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, истакао је да рачуна на српску спремност за учешће у дијалогу.

"Треба остварити брзи напредак у нормализацији односа и спровођења постигнутих договора. Очекујемо да ће Београд и Приштина напредовати кроз дијалог испуњавајући своје обавезе. Обе стране имају своје обавезе. Треба створити праве услове за даље спровођење дијалога и суздржати се од једностраних дела и реторике говора", подвукао је он.

Борељ је нагласио да ће о даљем ритму напретка у претприступним преговорима одлучивати напредак у спровођењу реформи и дијалогу.

"Настављамо са припремама за обнављање дијалога Београда и Приштине" 

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику је додао да ће са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком наставити да ради на обнављању дијалога Београда и Приштине, али и навео "да Kосово показује више неспремности да учествује у томе".

"Поздрављам спремност Србије да учествује у дијалогу и желим да јасно ставим до знања Kосову да дијалог не постоји само ради Kосова, него зато што је круцијалан за напредовање на путу ка ЕУ", рекао је Борељ на питање постоји ли неки инструмент ЕУ да се Приштина врати за преговарачки сто.

Рекао је да ће са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком наставити са припремама за обнављање дијалога у Бриселу, али само, како каже, ако су обе стране спремне да се договоре о позитивним резултатима и да покажу резултате.

"Радићемо са Лајчаком на томе, а посебно у погледу Kосова, које показује више неспремности да учествује у томе", рекао је Борељ.

Поновио је да ће Лајчак са представником САД прво следеће недеље ићи на KиМ, како би се, каже, залагао за обнављање дијалога.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво