Читај ми!

Зашто је француско-немачко помирење важно за Западни Балкан

И ове године Немачка и Француска обележиле су годишњицу потписивања Јелисејског споразума. Тог јануара 1963. године, са немачке стране, био је канцелар Конрад Аденауер, с француске, председник Шарл де Гол. Циљ је био да две земље, тада већ заједно у оквиру Европске заједнице, учврсте своју сарадњу у области спољне политике и ојачају је додатним активностима на свим пољима. Пре три године Јелисејски споразум је допуњен у Ахену.

Амбасадор Немачке Томас Шиб и амбасадор Француске Пјер Кошар говорили су за РТС о томе шта је раних шездесетих Јелисејски споразум значио за целокупну Европу, а не само за две земље и колико је њихова сарадња данас важна за будућност континента и посебно Западног Балкана.

Томас Шиб је навео да је Јелисејски споразум био "фантастичан догађај" за помирење два бивша ривала који су данас пријатељи и партнери.

"Био је и још увек је то велики догађај помирења између два бивша ривала. То је пружило оквир за састанке на највишем нивоу између шефова држава и влада, али и на министарском нивоу, не само у домену политике, већ и по економским и културним питањима. И од тада смо имали редовне састанке и скупове на различитим нивоима", наводи Шиб.

Амбасадор Немачке додаје да су они који су правили тај споразум знали да је било изузетно важно да се фокусирају на млађе генерације.

"Млади су били ти који су били од пресудног значаја за помирење у будућности. Од закључења тог споразума многи програми размене су уведени", рекао је Шиб.

Француска и Немачка подржавају жељу Србије да уђе у ЕУ 

Амбасадор Пјер Кошар истиче да је специфично за однос Француске и Немачке то да они изнад свега стављају потребу да се пронађе користан компросмис на свим нивоима.

"Тиме мислим да смо дали допринос изградњи Европске заједнице, односно Уније на један јединствени начин. Могу да поменем - монетарну унију, евро, заједничку безбедносну одбрамбену политику, али и у скорије време велике програме економског опоравка да бисмо се борили против кризе изазване пандемијом", наводи Кошар.

Упитан колико је Јелисејски споразум био импулс за институционално јачање Европске заједнице и њене способности да од економске организације крене ка политичкој и монетарној унији, и тиме постане атрактивна за нове државе чланице, одговара да је проширење ЕУ доказ да је атрактивна.

"Наравно, не можемо да сакријемо потешкоће које постоје, није лако доносити одлуке са 27 чланица и због тога ми истичемо идеју да се просес одлучивања преиспита. Ја сам ипак убеђен да ова Унија која се заснива на демократији, људским правима и социјалној правди јесте атрактивна, иако је захтевна, и због тога заједно са Немачком чврсто подржавамо жељу Србије да уђе у ЕУ тиме што помажемо зелену агенду, подстичемо размену младих људи, академској заједници - доносећи нашу експертизу да помогнемо у увођење европских стандарда и закона", наводи Кошар. 

Са њим је сагласан и амбасадор Шиб, који каже да ће француско председавање Унијом као приоритет имати земље Западног Балкана.

"И проширење је наравно за нову владу у Немачкој један од кључних приоритета и то се помиње у кооалиционом споразуму нове немачке владе", поручио је Шиб.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво