Читај ми!

Америчка, британска и немачка амбасада одбацују наводе да финансирају протесте у Србији

Амбасаде САД, Велике Британије и Немачке у заједничком саопштењу одбациле су наводе да те три државе финансирају политичке или еколошке протесте у Србији, наводећи да такве тврдње не одражавају њихово партнерство са Србијом.

"Од почетка процеса демократске транзиције у Србији, Сједињене Државе, Уједињено Краљевство и Савезна Република Немачка биле су међу највеликодушнијим и најпоузданијим партнерима и пријатељима Србије, пруживши јој финансијску помоћ укупне вредности од преко три милијарде евра", наводи се у заједничком саопштењу амбасада те три државе.

"Јасни смо и транспарентни у погледу ове помоћи и наших циљева: подршке реформама, добром управљању, демократском развоју, зеленој транзицији и просперитету", стоји у саопштењу.

Такође се наводи да "су значајна средства у оквиру ове помоћи додељена су Влади Србије или распоређена у сарадњи са Владом Србије и њеним агенцијама".

Амбасаде три државе саопштавају да "ови циљеви пружају подршку прокламованој политици Србије да напредује у процесу приступања ЕУ, као и подршку помирењу и стабилности широм региона Западног Балкана". 

"Безрезервно одбацујемо све сугестије да наше државе, или организације преко којих обезбеђујемо техничку помоћ и подршку, финансирају или усмеравају акције нарочито против Владе Србије или било које политике коју она спроводи, што укључује и финансирање протеста. То је штетна оптужба и посебно тешко разумљива када је реч о организацијама које годинама подржавају и раде са Владом Србије – и Скупштином Србије – на њиховим програмима реформи и развоју демократских институција", закључује се у заједничком саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво