Читај ми!

Одржан састанак Контролног тела за Међустраначки дијалог

Четврти састанак Контролног тела за Међустраначки дијалог одржан је у парламенту, а представници власти и опозиције разговарали су о изборним законима који би, ускоро, након што их је усвојила влада, требало да се нађу пред посланицима.

Реч је о изменама Закона о спречавању корупције, о финансирању политичких активности, избору народних посланика, о локалним изборима, избору председника Републике.

 

Састанак је водио председник Скупштине Србије Ивица Дачић, а поред представника владе, РИК-а и власти били су присутни и представници опозиције, из СРС, Двери, Заветницка, ДСС-а, ПОКС-а, Здраве Србије, Доста је било.

Заменик председника СРС Александар Шешељ пренео је за Танјуг после састанка да је власт предложила, да се усвоји предлог европских посредника да убудуће један бирач може својим потписом да подржи кандидатуру више странака што је за њих, каже, неприхватљиво.

Ако би се то применило, уверен је он, власт би могла на изборима да кандидује, како је рекао, "још више лажних изборних листа него што је то био случај 2020. године".

Председник Двери Бошко Обрадовић тврди да је власт данас представила решења која нису део споразума власти и опозиције и то, како каже, под притисцима ЕУ.

Он критикује што се предложеним решењима скраћује време за предају листа, смањују средства која добијају председнички кандидати, а на промотивном материјалу се мора наћи име штампарије која је израдила изборни материјал.

Према ранијим најавама, европосланици би у Београд требало да дођу 27. јануара, а парламент би о предлозима закона према проценама учцесника дијалога требало да расправља почетком фебруара.

Ово је четврти састанак Контролног тела Међустраначког дијалога и до сада је било речи о члановима бирачких одбора за праћење референдума.

Разговарају о изборним законима који су ушли у скупштинску процедуру, а настали су у договору власти и опозиције, односно у међустраначком дијалогу на оба колосека.

Пред посланицима ће се ускоро наћи измене Закона о спречавању корупције, Предлог закона о избору председника Републике, Предлог закона о финансирању политичких активности, Предлог закона о избору народних посланика, Предлог закона о локалним изборима.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво