Читај ми!

Нови Управни одбор "Брезовице" по законима Приштине, шта чека раднике ски-центра

Приштинска агенција за приватизацију формирала је друштвено предузеће "Брезовица". Са општином Штрпце изабрала је нови Управни одбор по законима привремених приштинских институција. Ски- центар Брезовица је пре сукоба на Косову и Метохија био главни извор економске стабилности и егзистенције Срба у Штрпцу и двадесетак околних села.

За централне власти у Приштини ски-центар Брезовица је од пре неколико дана ново друштвено предузеће, које ће функционисати у фискалном систему владе. Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је формирање новог предузећа назвао једним од четири успеха новог руководства Агенције за приватизацију.

"Успех је и активирање друштвеног предузећа Брезовица, које је стављено у функцију у пуној сагласности са правним системом Косова. Пошто се чини да се фискализација уводи у оквиру закона, формализацијом овог предузећа је отворен пут за инвестиције за овај веома важан туристички центар за Косово", истакао је Курти.

Ски-центар Брезовица је најпре био у Унмиковом регистру предузећа, а онда на списку Агенције за приватизацију. У централној Србији власник Ски-центра Брезовица је "Инекс интерекспорт", а оснивач су и "Скијалишта Србије".

Четири Србина и два Албанца у Управном одбору

Одлуком Агенције у Приштини формиран је Управни одбор. У њему су четири Србина и два Албанца. На челу је Србин, именован на предлог општине Штрпце.

Далибор Јевтић, председник општине Штрпце напомиње да су они сада само урадили оно што омогућава да у овом тренутку ски-центар несметано послује, да њиме руководе људи који су из Штрпца и нико други.

"Дакле, Срби из Штрпца руководе ски-центром. Радници и њихова права су у потпуности потпуно заштићени, дакле ништа овим нису изгубили, чак мислим да су и нешто добили. Важно је да искључимо политику", сматра Јевтић.

Петковић: Ништа није предато 

Из Београда саопштавају да Ски-центар није предат Приштини.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истиче да ништа није предато и да настављамо да подржавамо све наше раднике и управу.

"Настављамо да помажемо ски центар Брезовица, али помоћи ћемо да прави власници, а то су Скијалишта Србије и Инекс интерекспорт у Београду, потраже сву потребну правну заштиту како би у имовинском смислу заштитили ски-центар", каже Петковић.

Сва зарада ће се уплаћивати на рачун на КиМ

Одлуком Агенције за приватизацију сва зарада ски-центра убудуће ће се уплаћивати на банковни рачун на Косову и Метохији.

Плаћаће се порез, плате радника биће исплаћиване из зараде, а из које ће се улагати и у остале садржаје. Приход ски-центра Брезовица током сезоне креће се између 400 и 700 хиљада евра.

Неколико стотина скијаша је данас на стазама ски-центра Брезовица. У погону су жичара и ски-лифт, 130 радника запослено је у ски-центру.

Чули су да ће им бити понуђени уговори од шест месеци. Из њима, кажу, оправданих разлога, неће пред камере, али је њихова основна брига шта ће бити са њиховим статусом након што уговори истекну.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво