Читај ми!

Премијерка позвала грађане да изађу на референдум

Председница Владе Ана Брнабић позвала је грађане да изађу сутра на референдум и гласају за промену Устава у области правосуђа, која ће, каже, донети већу владавину права и јаче институције у нашој земљи.

"Сутрашњи дан је изузетно важан за читаву нашу земљу, да нам се никад не понови такозвана реформа правосуђа из 2009. која је уствари била чиста политичка чистка судија. У једном дану отпустили су 837 судија, зато што нису били политички подобни, а та чистка је све грађане коштала 44, 4 милиона евра", рекла је Брнабићева новинарима у Обреновцу где је обишла диспечерски центар ЕПС-а.

Истакла да је референдум у овом тренутку "најважнија ствар за јачање наше земље".

Премијерка је позвала грађане да гласају за промену Устава, која ће, како је нагласила, донети независно судство и самостално тужилаштво.

Грађани Србије сутра ће имати прилику да одговоре са "да" или "не" на питање "Да ли сте за утврђивање акта о промени Устава Републике Србије?".

Устав се мења у области правосуђа да би се српско законодавство ускладило са европским у процесу приступања Србије ЕУ, а промене се односе на начин избора судија и тужилаца како би се смањио утицај политике у том процесу.

Судије и тужиоце више не би бирала Скупштина Србије, већ Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

"Ускоро именовање новог директора ЕПС-а"

Брнабићева је навела да ће се се ускоро знати ко ће бити нови директор Електропривреде Србије (ЕПС) и да ће о томе јавност ускоро бити обавештена.

Рекла је да је Обреновцу и да би похвалила за све оно што је урађено у протеклим годинама, али је захвалила и бившем в.д. директору ЕПС-а Милораду Грчићу на свему што је ЕПС урадио да се прошири систем даљинског грејања.

"Реално су пројекти заштите животне средине кренули да се реализују 2014. године, упркос свим проблемима, када је премијер био Александар Вучић", истакла је Брнабићева и нагласила да је уложено 600 милиона евра за филтере за одсумпоравање на теремоелектранама.

"Данас размишљамо о ширењу система централног грејања, како бисмо смањивали број индивидуалних ложишта, која загађују ваздух", додала је премијерка.

Брнабићева тврди да је електроенергетски систем Србије у највећој мери стабилизован и да се смањује потреба за увозом струје.

"Надам се да ће бити само стабилнији и задовољна сам што грађани нису осетили никакаве проблеме, а њих је незапамћено на светском и европском тржишту са ценама гаса и струје", оценила је Брнабићева.

"Истакла је да су цене гаса и струје за домаћинства остала иста, а ограничили смо за привреду на 75 евра", рекла је Брнабићева.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се у ту општину готово деценију улаже 100 милиона евра годишње, у низ јавних објеката који значе будућност.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да је Обреновац београдска општина која се најбрже развија.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво