Читај ми!

Ракић: Срби са КиМ желе на референдум, ЕУ ће у недељу показати право лице

Срби на Косову и Метохији желе да се изјасне на референдуму и траже основна права, која сви имају, да им се омогући да на њега изађу, поручио је председник Српске листе Горан Ракић и истакао да очекује да Приштина послуша земље Квинте, које су поручиле да референдум мора да се одржи на КиМ и да ће ЕУ у недељу показати своје право лице – да ли су позиви Приштини "само празна прича".

Горан Ракић је новинарима након састанка са председником Србије Александром Вучићем пренео да је разговор дуго трајао, јер су теме биле озбиљне и тичу се Срба на КиМ, а најважнија је свакако била предстојећи референдум.

"Надамо се и још увек верујемо ЕУ, не желимо да губимо поверење... Видећемо у недељу и да ли ће испунити обећање", рекао је Ракић.

Он је поручио да су земље Квинте јасно и гласно поручиле свима у Приштини да референдум мора да се одржи и на простору КиМ.

"Не могу са сигурношћу да кажем да ли ће ЕУ испунити исвоје обавезе, али ово је питање пута уласка у ЕУ. Ово је нешто што ЕУ тражи од нас", додао је Ракић.

Како је рекао, Срби захтевају од ЕУ да пређу са речи на дела, јер су, каже, доста причали, обећавали, а Срби им веровали, верујући у ЕУ пут.

"У недељу ће ЕУ показати своје право лице – да ли су за ЕУ пут, за прикључивање Србије Унији или је то само празна прича. Зато је и одговорност ЕУ већа", поручио је Ракић.

Он је рекао да су Срби спремни и желе да изађу на референдум, и позвао све сународнике да што масовније изађу на гласање и одлуче по својој савести и нахођењу.

"Срби који живе на КиМ не траже ништа осим основних људских права, да се изјашњавају, да бирају и да буду бирани. То није нешто што други немају, то су загарантована људска права", рекао је Ракић.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић је казао да је ситуација тешка, посебно на југу Космета, у местима где Срби чине већину.

"Немогућност одржавања референдума биће нешто што ће додатно створити тензије које нису потребне. Нажалост, имамо на делу стварање тензија на различите начине. Због тога је одговорност на представницима међународне заједнице и чекамо њихов одговор и следећи корак", казао је он.

На питање да ли мисли да ће бити одржан референдум Ракић је казао да је велика одговорност на ЕУ, посебно земље Квинте.

"Ако оне траже од Куртија и приштинских власти да се референдум одржи, а не буде га било, онда је питање шта ће Брисел даље предузети. До сада је ЕУ била нема. Сада су издали саопштење у којем позивају да се организује референдум. Видећемо шта ће урадити и након тога ћемо повлачити своје потезе", најавио је Јевтић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво