Читај ми!

Српски и француски парламентарци продубљују сарадњу

Председник Скупштине Ивица Дачић и председник француског Сената Жерар Ларше договорили су се у Паризу да српски и француски парламентарци продубе сарадњу у овој години организовањем конференција о безбедности и о миграцијама.

После готово две деценије Ивица Дачић је први председник српског парламента, који је у посети француском законодавном телу. Скупштинска делегација традиционалних српских савезника последњи пут у Београду била је давне 1985. године.

"Наше пријатељство је дуготрајно и дуговечно. Чекаћу своје пријатеље у Београду", казао је Дачић. 

Сарадња двојице председника Макрона и Вучића на највишем је нивоу, а економска размена две државе на историјском максимуму. 

"Имамо низ заједничких пројеката: од изградње метроа, београдског аеродрома. Наша економска сарадња је веома добра и у условима пандемије: милијарду и сто милиона евра је наша годишња размена", каже Дачић. 

Жерар Ларше, председник француског Сената истиче да "морамо да побољшамо наше парламентарне односе".

"У међувремену и пред Србијом и пред Француском су важни демократски тренуци - избори. Пре тога ваше грађане већ у недељу очекује референдум о уставним променама, који је врло важан за приближавање Србије европским вредностима", казао је Ларше. 

Колико ће Француска у овој години бити важна за Србију говори и чињеница да је од 1. јануара преузела председавање Европској унији, као и да ће у јуну месецу бити домаћин Самита Западни Балкан-ЕУ.

Уочи председничких избора, у међувремену, Француска се суочава и са 350.000 заражених короном на дневном нивоу. Маске су и на отвореном обавезне, контроле ригорозне. 

За учешће у јавном животу Француске, ускоро више неће бити довољан само негативан корона тест. Биће обавезне потврде о имунизацији вакцинама, које они признају или потврда о прележаној болести.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво