Читај ми!

Вучић: Увек смо спремни за дијалог, али без диктата

Београд је за дијалог без условљавања, без диктата и наредби за српску страну, поручио је у Панчеву председник Александар Вучић. Када водите државу нисте у могућности да испуњавате жеље људи, јер да је вођење земље испуњавање жеља, онда би то свако могао да ради, поручио је Вучић.

Вучић је, на питање какав је став Београда према будућности дијалога и да ли је реално очекивати да се он заврши до краја ове године, рекао да је Србија увек спремна за дијалог.

"Међутим, ко је пажљиво и на озбиљан начин читао изјаве Аљбина Куртија приметио је две ствари. Прво, рекао је да може дијалог, наравно, али да у центру буде међусобно признање. То је била тачка један. Пошто сам схватио да не разуме о чему говори, рекао је да су на чистом европском путу и да ће тражити пријем у ЕУ, а да је Србија чланица Евроазијског савеза. Он не разуме шта је потписати споразум, а шта бити члан", објаснио је Вучић, након приказа руског противоклопног система "корнет".

Вучић је изразио уверење да је до тог закључка Курти вероватно дошао читајући поједине западне медије.

"Србија се налази на европском путу и има веома добре односе са свим својим пријатељима у свету – Русијом, Кином, Индијом, и наставиће да их чува, гаји и баштини", нагласио је председник Србије.

Вучић је указао да је предстојећи референдум прилика да покажемо да смо опредељени за европске вредности.

"А то је пре свега да грађани разумеју да ће професионалци сами бирати судије и тужиоце без мешања политике. То је важна порука да се Србија мења", закључио је Вучић.

"Вођење државе није испуњавање жеља"

Када водите државу, нисте у могућности да испуњавате жеље људи, јер да је вођење земље испуњавање жеља, онда би то свако могао да ради, поручио је председник Вучић.

Вучић је, на констатацију да се опозиција нада да би могла да га сруши због споразума са Рио Тинтом и прича о одштетама, те питање да ли би држава, ако буде плаћала одштету, могла то да учини на основу билатералног уговора са Великом Британијом, Вучић нагласио да када водите државу, у сваком тренутку морате да водите рачуна о свим интересима, финансијским, и колико ће шта да кошта.

"Ако кажемо да данас све уговоре раскидамо, неко би нас на арбитражи питао хоћемо ли да платимо милијарде. Ми бисмо питали оне који су склопили уговоре хоће ли они да плате за то што су склопили а сада траже да се раскине, а то неће хтети. Све ће да се ломи преко грбаче нашег народа", уверен је председник Србије.

Вучић је казао да је било добро што држава није слушала захтеве за гашење термоелектрана, јер да је то учинила, не бисмо имали струју.

"Прошли су празници и никоме није недостајала струја, а у региону искључују струју", рекао је Вучић.

"Протестовати је увек лако, радити је мало теже"

Председник Вучић изјавио је да не види смисао за данас најављене протесте и блокада путева у неколико градова, јер, како каже, држава је усвојила захтеве грађана, док је све остало, оцењује, политичка игра различитих опозиционих група о заузимању чела протеста.

На питање новинара како коментарише наставак блокада путева, на које су данас позвале еколошке организације, Вучић је рекао да свако има право да ради свој посао, али да му је жао што су морали да измишљају његове изјаве да би неког позвали на протесте.

"Да обавестим јавност још једном – држава је урадила свој посао, прихватила и усвојила све захтеве грађана, а те врсте политичких игара између различитих опозиционих групација ко ће да заузме чело протеста... Протестовати је увек лако, радити је мало теже", рекао је Вучић.

Поновио је да, што се тиче Рио Тинта, никаквих померања, нити нових акција или деловања те компаније у будућности неће бити, ни на који начин, док ми о томе сами између себе не будемо разговарали.

А када ће то бити, не знам јер никакве студије нисмо добили, додао је Вучић.

"Не видим смисао протеста ни данас, ни за месец, ни за три, ни за шет, ништа се неће догодити", рекао је Вучић.

Понавља да је испуњено све што су тражили грађани, "обичан народ", који, каже, зна да је то његова реч која ће се поштовати.

"А за све друго што не угрожава безбедност људи, немам ништа против, у политичком смислу исто немам ништа против", додао је Вучић.

Констатовао је да ништа не изазива бес људи више него када некога зауставите у слободном кретању и нарушавате му уставна права.

Додао је и да се полиција у Србији неће понашати као полиције појединих европских земаља. "Нећемо изводити службене псе на народ, нећемо тући жене пендрецима, нећемо изводити водене топове, ништа од тога.

Оставићемо народу да сам закључи, а сигуран сам да ће народ увек да поштовати највише поштење, рад, активизам, борбеност и оне који чине ствари у интересу народа и земље", рекао је Вучић.

"Бошњаци у Србији безбедни, ово је њихова земља" 

Председник Србије поручио је Бошњацима да ће у Србији бити увек безбедни и да је ово њихова земља, а да је на надлежним органима да предузму одговарајуће мере против полицајаца који су у Прибоју певали песме којима се прети припадницима других народа. 

"Бошњацима у Србији кажем да је ово њихова земља и то говорим овде у Панчеву као што сам говорио у Сјеници или Тутину, једнако колико и моја и једнако колико и свих нас и биће апсолутно безбедни и заштићени", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да нико не може да мисли да је добро и паметно да се вређају или да се прети припадницима других народа подсећањем на убиства невиних људи, као и да не постоји човек који то може да оправда.

Рекао је да је тај снимак видео у регионалним медијима, који, како је приметио, недвосмислено из Србије не желе да емитују било шта што би било лепо, не говоре о економским резултатима или величанственом дочку Нове године у Београду, а подижу негативне теме.

Вучић је додао и да је боље да не коментарише писање хрватских медија, али је истакао да Срби и Бошњаци једни без других не могу ни да живе ни да опстану. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво