Читај ми!

Зечевић за РТС: Отварањем новог кластера Србија пробила лед после две године

Отварање кластера 4 у преговорима Србије са Европском унијом је важна вест пошто је Србија после две године пробила лед, рекао је за РТС Слободан Зечевић из Института за европске студије. Напоменуо је да ЕУ сада схвата да је бесмислено водити разговоре док Приштина не буде спремна да реализује оно што је договорено.

Слободан Зечевић из Института за европске студије оценио је да је отварање кластера 4 у преговорима Србије са Европском унијом важна вест пошто је Србија после две године пробила лед.

"Био је застој у преговорима са Европском унијом који је био јако лош и за ЕУ и за нас. Мислим да смо овим показали да су превазиђени ти проблеми који су постојали у међусобним односима и који су нас спречавали да брже напредујемо", рекао је Зечевић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Истакао је да ће Србија у оквиру кластера 4 отворити четири нова поглавља, али је напоменуо да се очекивало више.

"И Европска комисија је очекивала више, јер је Европска комисија предложила да се отвори још један кластер који се односи на конкурентност и раст и ту смо ми отворили већ пет поглавља и још да смо отворили тај кластер, отворили би додатна три поглавља. Имали бисмо укупно седам отворених поглавља сада у децембру", казао је Слободан Зечевић.

Додао је да је чињеница да је Србија отворила кластер 4 позитивна сама по себи.

"Да није отворен нови кластер, могло би да се говори о озбиљном застоју у преговорима" 

Говорећи о реформама, Зечевић је навео да је отварање новог кластера ветар у леђа и да нису отворена нова поглавља, могло би да се говори о озбиљном застоју у преговорима са ЕУ.

"Овако застоја нема. Ми напредујемо, што је важно, али ми треба увек да тежимо да напредујемо брже и мислим да и Европа и ми треба да радимо на томе да напредујемо брже. Жао ми је што нисмо отворили још један кластер, то би било, од тих шест кластера, отворили бисмо три, половину", казао је Зечевић и додао да би волео да Србија наредне године отвори три преостала кластера.

Зечевић је оценио да је отварање свих кластера могуће уколико постоји политичка воља и с једне и с друге стране.

"Имамо потпуне административне капацитете да припремимо сва поглавља. Не знам да ли имамо припремљена сва поглавља, надам се да радимо на томе, али, у сваком случају, то би било једно решење да до 2022. године буду отворени сви кластери, јер затим следи затварање кластера", навео је Зечевић.

"Заштита животне средине је врло скуп посао" 

Кластер 4 се бави зеленом агендом и обновљивим изворима енергије. Слободан Зечевић је истакао да се све већи значај придаје заштити животне средине и да је вероватно један од мотива Европске уније био да отвори кластер 4 због инсистирања на заштити околине.

"То је један врло скуп посао. Ако вам неко каже да треба да вам буде чист ваздух, ми производимо електричну енергију у термоелектранама, то значи да у првој фази морамо да имамо неке супер филтере савршене да бисмо то умањили максимално, колико год можемо, а то је јако скупо", казао је Зечевић.

Напоменуо је и да је сигурно да је жеља да се отпадне воде не испуштају у реке и да је то интерес Србије.

"ЕУ сада схвата да је бесмислено водити разговоре док Приштина не реализује оно што је договорено" 

Жозеп Борељ је јуче рекао да ускоро неће бити састанака Београда и Приштине на највишем нивоу и да је бесмислено организовати састанке на којима неће бити резултата. Зечевић је оценио да ЕУ сада схвата да је бесмислено водити разговоре све док Приштина не буде спремна да напредује у реализацији онога што је већ договорено.

"Ми смо јуче видели да Приштина самом Борељу каже, односно Аљбин Курти му је рекао да они не размишљају о Заједници српских општина, не пада им на памет. Према томе, јасно је да они неће да поштују споразум из Брисела. Кад неће да поштују споразум из Брисела, онда чему разговори? Мислим да ЕУ сада мора да поради мало са њима и да види на који начин она може да их приволи познанију права, да поштују оне споразуме које су сами закључили", навео је Зечевић.

Оценио је да је Борељ инсистирао на поштовању Бриселског споразума и да му се чини да Европска унија следи пример Србије која је увек инсистирала на поштовању тог споразума.

"Западне земље виде решење у унитаризацији БиХ" 

Говорећи о ситуацији у Босни и Херцеговини, Зечевић је да у тој земљи постоји суштински проблем и да је Европска унија, у погледу проширења, констатовала врло лоше унутрашње стање у земљи и да назадују у сваком погледу.

"Западне земље виде решење у унитаризацији БиХ, одузимању овлашћења Републици Српској. Као Република Српска је сметња ка неком просперитету и напретку и пребацивању тих овлашћења у Сарајева, али у том случају нема више Дејтона. Шта је суштински проблем – и Срби и Хрвати не желе да живе у БиХ, то је, по мени, суштински проблем", казао је Зечевић.

Оценио је да је у питању једна од већих криза од рата у Босни и Херцеговини и да све супротности сада долазе до изражаја.

"Република Српска жели да се осамостали што више, док Запад и Сарајево желе да им на неки начин одузму овлашћења и да их ставе под патронат Сарајева", казао је Зечевић.

Нагласио је да је могуће да је именовање Стјуарта Пича за британског изасланика за Западни Балкан договор САД и Велике Британије, чиме би Британија добила међународни статус који је изгубила изласком из Европске уније и да се на тај начин врати на Балкан.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво