Читај ми!

Борељ Куртију: Жао ми је премијеру, инсистирамо на примени споразума о ЗСО

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручио је да je Споразум о Заједници српских општина на Косову саставни део Бриселског споразума који мора да буде у потпуности примењен.

Жозеп Борељ је после састанка са косовским премјером Аљбином Куртијем у Бриселу рекао да тренутно не постоје услови за организовање дијалога на највишем политичком нивоу и критиковао одбијање Приштине да ради на формирању ЗСО.

"После контакта које сам имао са обе стране и шатл дипломатије изасланика Мирослава Лајчака, мој закључак је да у овом тренутку не постоји спремност обе стране за договоре о конкретним резултатима. Не би имало смисла организовати нови састанак, ако се на њему не би постигло ништа", изјавио је Борељ после састанка Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Приштине.

Високи представник је додао да "година ипак још није готова и да ће ЕУ наставити да чини све да до састанка дође, али да не може да "присили стране на конструктивни ангажман".

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да ће се одазвати евентуалном позиву ЕУ за дијалог на највишем нивоу, али је остао при ставу да не треба формирати Заједницу српских општина, оцењујући да је у питању "недемократски пројекат" који није "прошао тест Уставног суда у Приштини".

"Потребан нам је демократски карактер дијалога, који уместо да служи политичарима, треба да служи обичним грађанима. Ја сам демократа и верујем да је ЗСО у служби Београда, а не Срба на Косову", поручио је Курти.

Борељ одбацио Куртијеве наводе 

Високи представник Борељ узвратио је да је и он "демократа, а не неко ко је у служби политичара" и одбацио Куртијеве наводе о одлуци Уставног суда у Приштини.

"Не слажем се са вама да је одлука Уставног суда препрека за примену овог споразума. Споразум су постигли представници обе владе у оквиру дијалога и у складу са међународним нормама. Жао ми је премијеру, али наставићемо да инсистирамо на примени овог споразума", поручио је Борељ.

Шеф европске дипломатије позвао је Аљбина Куртија да у потпуности "препозна важност дијалога са Београдом за превазилажење препрека које стоје на путу пуне интеграције Косова у међународну заједницу".  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво