Читај ми!

Посланици расправљају о предлогу за промену Устава и расписивању референдума

У Дому Народне скупштине у току је обједињена расправа о Предлогу Акта о промени Устава Србије, Предлогу Уставног закона за спровођење тог Акта и о Предлогу одлуке о расписивању референдума ради потврђивања Акта о промени Устава, чије усвајање би требало да омогући промене Устава у делу који се тиче правосуђа. Уколико посланици изгласају акте, председник Скупштине Ивица Дачић расписаће референдум вечерас у 18.45, најављено је из Скупштине Србије.

Седници, која је почела у 13 сати, присуствује и министарка правде Маја Поповић, која је изразила очекивање да ће данас парламент усвојити све предлоге како би могло да дође до промене Устава, о чему ће грађани коначни суд дати на референдуму.

Министарка је рекла да чврсто верује да ће данас Скупштина Србије двотрећинском већином усвоји Акт о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, што је, каже, важно за грађане Србије не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

"Очекујем да ће Европска комисија ценити напредак Србије", нагласила је Маја Поповић.

Додала је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, која ће између осталог омогућити боље оцене и напредак Србије у процесу евроинтеграција.

Министарка Поповић је подсетила на разлоге за промене Устава, које имају за циљ, између осталог, повећање правне сигурности грађана, правну заштиту и суђење у разумном року.

"Предложене промене Устава предвиђене су као активност Акционим планом за преговарачко Поглавље 23. Промене устава у области правсуђа услов су за даљу реформу правног система и најзначајнија реформа у области владавине права која представља основну вредност сваког демократског друштва и један је од приоритета политике Европске уније", рекла је Поповићева.

Србија, како је истакла, из тог разлога посвећује велику пажњу испуњавању обавеза из Поглавља 23 а тичу се правосуђа и основног права.

"У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року", рекла је Поповићева.

"Квалитетна расправа позив грађанима да изађу на референдум"

Министарка правде је изразила очекивање да би данашња расправа у парламенту, квалитетни аргументи за и против акта о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, могли да подстакну грађане да одлуче да изађу на референдум, а потом и да гласају за уставне промене.

Поповићева је подсетила да се променама политика искључује из избора судија и председника судова и јавних тужилаца, те да Предлог акта о промени Устава предвиђа да судије бира Високи савет судства.

Високи савет тужилаштва убудуће ће имати 11 чланова, петоро из реда јавних тужилаца, четворо бира скупштина на предлог Одбора двотрећинском већином. Чланови по положају биће министар и врховни јавни тужилац.

Председница Одобра за уставно право и законодавство Јелена Жарић Ковачевић, такође је оценила да је расправа уједно и позив грађанима да се заинтересују да учествују у овако важном процесу промене Устава.

"Ово је позив да се грађани заинтересују и да нам помогну да спроведемо реформе и да сви заједно креирамо будућност", рекла је Жарић Ковачевић.

На истој седници требало би да буде расписан и референдум, најављен за 16. јануар.

Заједнички начелни и јединствени претрес о све три тачке дневног реда предложио је председник парламента Ивица Дачић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво