Читај ми!

Поповић: Братска цена гаса Русије Србији, ускоро добијамо спутњик лајт

Цена руског гаса за Србију, после договора српског и руског председника, није тржишна, али је политичка, пријатељска и савезничка, а можда је најбоље рећи братска, изјавио је РТС министар без портфеља и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић.

Председници Вучић и Путин договорили су се на састанку у Сочију да ће Србији бити испоручен најјефтинији гас у Европи, по цени од 270 долара за 1.000 кубика у наредних шест месеци. 

Ненад Поповић изјавио је за РТС да је цена коју смо добили четири пута нижа од реалне тржишне цене. "Сигурно да није тржишна, а сигурно да је политичка, пријатељска и савезничка, али можда је најбоље рећи да је братска цена", сматра Поповић.

Додаје да је цена коју је председник Владимир Путин "учинио Србији цена која показује континуитет његовог односа према Србији, српском народу, питању КиМ – где нас без икаквих ограничења једнодушно подржава, као и територијални интегритет и суверенитет РС".

"Овим је желео да покаже да ће и кроз цену за гас, оно што је Србији данас заиста најважније за будућност, а поготово за овај зимски период у највећој енергетској кризи која се десила у свету у последњих 100 година, сигурно бити уз Србију и дао нам је најбољу цену гаса", каже Поповић.

Истиче да је однос двојице председника, Путина и Вучић, најбољи који смо имали у историји српско-руског односа.

"Ово је знак инвеститорима"

Ненад Поповић рекао је да Русија има "интерес да Србија буде снажна и независна".

"Бићемо независни и снажни ако будемо имали јаку економију. Аргументи председника Вучића допринели су да нас председник Путин снажно подржи овом ценом гаса. Ово је знак свим страним инвеститорима, политички знак да је Србија постала политички јака земља у региону југоисточне Европе", наводи Поповић.

Шта значе и када ће бити потписани споразуми

Договорено је и потписивање са Русијом десет билатералних споразума. Поповић објашњава да су Вучић и Путин потврдили све те споразуме, као и да ће крајем следеће недеље у Москви бити потписани споразуми у области енергетике и инфраструктуре, здравства и високих технологија.

"Споразуми вреде 2,5 милијарди евра", истиче министар.

Објашњава да Стратешки програм сарадње између две државе на пет година, имамо са ЕУ и Кином. "С овим стратешким споразумом стварамо основе да повећамо извоз у Русију и да привучемо више инвестиција из Русије, као што смо радили са ЕУ", наводи министар.

Додаје да се после потписивања споразума креће у њихову реализацију. "Веома је важно рећи за центар за високу технологију и иновације (споразум, прим. аут.) који потписујемо са 'Росатомом'. Ту ће се производити најмодернији у свету препарати за дијагностику и лечење свега што је везано за онколошке болести...", каже министар.

Када ће спутњик лајт и назална вакцина бити у Србији

Поповић истиче да ће Србија "веома брзо" добити вакцину сутњик лајт, за неколико недеља, те да ће наша земља бити прва која ће регистровати ту вакцину.

"Говоримо о првих милион вакцина које ће грађани Србије моћи да користе као најефикаснију вакцину, као трећу, бустер вакцину и тиме ћемо подићи здравствени потенцијал", каже Поповић.

Додаје да смо са руским партнерима на Институту Торлак произвели 1,5 милиона вакцина спутњик В. "До краја године произвешћемо четири милиона вакцина", наводи Поповић.

Каже да се надају да ће назална вакцина против коронавируса, у Србији почети да се производи у другој половини следеће године.

"Руси крећу у производњу негде у мају-јуну. То је обичан спреј, који се даје као приликом прехладе. Тако ће се давати спутњик В вакцина. Сигуран сам да ћемо успети до јула-августа следеће године да започнемо и ту производњу на Институту Торлак", закључује Ненад Поповић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво