Читај ми!

Недимовић: Порез за возила сходно тржишној вредности од 1. јануара

Плаћање пореза на употребу моторних возила сразмерно економској моћи, односно тржишној вредности аутомобила, уводи се од 1. јануара 2022. године, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић у Скупштини Србије.

Представљајући измене Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, Недимовић је рекао да "мисли да ће Закон наићи на изузетно одобравање".

"Највећи захват је код путничких и осталих возила која су старости од пет до 20 година и која имају више од 2.000 кубика. Они ће плаћати нижи порез приликом регистрације", рекао је Недимовић.

Према његовим речима, тренутно се порез на употребу моторних возила, који се плаћа приликом регистрације, умањује за сва возила по основу њихове старости за 15, 25 или 40 одсто.

"Сада се предлаже повећање процента умањења", објаснио је Недимовић.

Додао је да, посматрано по категоријама, за возила од пет до осам година, умањење пореза биће 25 одсто, уместо садашњих 15 одсто; за возила од осам до 10 година умањења са 25 одсто иде на 40 одсто; а за возила од 10 до 20 година старости, умањење ће бити 65 одсто, уместо постојећих 40 одсто.

Рекао је да се за возила старија од 20 година и сада плаћа 20 одсто од прописаног износа.

"Највеће умањење имаће возила стара између 10 и 20 година која имају преко 2.000 кубика", изјавио је министар.

Министар је навео да ће се за возила између 2.000 и 2.500 кубика уместо садашњих 34.950 динара плаћати 20.387 динара, док ће се за возила између 2.500 и 3.000 кубика уместо 70.824 динара плаћати 41.314 динара.

"За возила преко 3.000 кубика ће се уместо 146.382 динара плаћати 85.389 динара", навео је Недимовић.

"Потписивање за ИПАРД 3 до краја децембра"

Министар Недимовић изјавио је да се до краја децембра очекује потписивање за програм ИПАРД 3 – бесповратна средства за пољопривреду, у износу од 280 милиона евра.

То је најавио образлажући измене Закона о пољопривреди и руралном развоју, које имају више циљева, а један је увођење такозваног Е-аграра.

"Е-аграр нам омогућује, пошто се налазимо у 21. веку и ушли смо у процес дигитализације, а корона нам је показала да многе ствари можемо много брже да радимо: да можемо да уведемо електронски систем за пријаву највећег дела субвенција", рекао је Недимовић.

Према његовим речима, то ће олакшати рад Управе за аграрна плаћања и Управе за трезор, да корисници могу у сваком тренутку да се информишу о стању свог захтева.

Навeо је да ће свако имати свој идентификациони број, свој предмет и моћи ће да види у каквом се стању налази и када ће бити на наплати.

"Овим се постиже већа транспрантност. Мислим да ћемо овим знатно повећати поверење у систем исплате субвенција у Србији", казао је Недимовић.

Рекао је да измене закона доносе и новине када је реч о спровођењу ИПАРД програма.

"Не само ИПАРД-а 2 него ИПАРД-а 3, који уговарамо и који ће до краја децембра бити потписан. Нових 280 милиона евра европских пара, које ће ући у Србију за пољопривреднике, за набавку основних средстава, трактора, машина, објеката и руралног туризма, сада и руралне инфрастуктуре, имаћемо први пут у ИПАРД-у 3", рекао је Недимовић.

Каже да ће сада бити омогућено да се особи којој се одборе ИПАРД средства уплати прво аванс од 50 одсто, а на крају реализације инвестиције још 50 одсто.

"Овим постижемо два ефекта: први је да убрзавамо систем инвеститрања и помажемо пољорпивредном произвђачу да лакше уђе у ИПАРД, а с друге стране да брже реализујемо средства", рекао је Недимовић.

"Краћи рокови за поступање надлежних органа" 

Бранислав Недимовић је рекао, образлажући измене закона, да се њима одређују краћи рокови за поступање органа када је реч о одлучивању по захтевима за експропријацију.

"Скраћују се рокови за поступање надлежних органа, решава се питање нелегалних објеката експропријације, дефинише питање административног преноса", рекао је Недимовић у Скупштини.

Према његовим речима, предложеним решењем се одређује да предмет експропријације могу бити сви облици својине, па и непокретности у јавној својини, што до сада није био случај.

Прецизирао је да се изменама Закона скраћују рокови за поступање органа у чијој надлежности је поступање по захтеву за утврђивање јавног интереса и проширује основ за утврђивање јавног интереса.

"Показало се као оправдано да се јавни интерес утврди у случају реконструкције и адаптације већ постојећег објекта, а не само за случај њихове изградње, те у случају када је реализација пројекта ради изградње објекта од значаја за Србију и када је тај пројекат део међудржавног споразума", навео је Недимовић.

Објаснио је да се долазило у проблем у случају неких железничких коридора где је, каже, постојала потреба за експропријацијом, а радило се о реконструкцији.

"То нам је био највећи проблем у случају (реконструкције пруге) Ниш-Димитровград. Имали сте гомилу објеката на путу који су некада били у јавној својини, па су кроз приватизацију прешли у приватну својину. И онда дођете у проблем. Не можете лако да дођете до тих парцела које су неопходне за реконструкцију", рекао је Недимовић.

Председница скупштинског Одбора за финансије Александра Томић, говорећи о законима који су пред парламентарцима, објаснила је да се Законом о буџетском систему уводи јединствени обрачун плата, који подразумева да ће на свеобухватан и јединствен начин имати списак свих запослених у јавном сектору са износом плата.  

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво