Читај ми!

Вучић: Кривокапић добродошао у Београд, Дејтон рушили други, а не РС

Председник Александар Вучић рекао је да је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић добродошао у Београд и да Србија са Црном Гором жели да има добре односе.

Вучић је за ТВ Пинк у Глазгову рекао да се нада да ће са Кривокапићем моћи да се види на вечери, а да ће се сутра и званично састати.

На питање колико могу да се смире тензије са Црном Гором, Вучић је рекао да неких тензија и нема, као и да их Србија није ни изазивала.

"Неки су мислили да Србију окриве за све, али ми желимо добре односе поштујући Црну Гору. Немамо велика очекивања, али разговор је благородан", поручио је Вучић, који је говорио на самиту у Глазгову.

Он је додао да се у Глазгову није срео са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, као ни са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем.

Поводом извештаја који је представио високи представник у БиХ Кристијан Шмит, у коме се помиње могући распад БиХ и сукоби, Вучић је рекао да га није пажљиво прочитао и да се зато још не би изјашњавао.

Каже да је видео оптужбе на рачун Републике Српске и како наводно РС жели рушење Дејтонског споразума, и указао на то да су га сви други рушили, а не РС.

"Али желим с пажњом да прочитам извештај", напоменуо је.

На констатацију да из међународне заједнице не мисле и питање зашто то тврде, Вучић је рекао да треба анализирати и да ли су Срби у праву, али је оценио да за Србе међународно право и правда не постоје.

"Када су растакали бившу Југославију рекли су да сви могу да се одвоје од Србије, али да Срби не могу од било кога. Направљен је изузетак из поштовања међународног јавног права и зато је смешно када причају о вредностима и праву и правди. То не постоји", оценио је Вучић.

Он је нагласио да на Бледу и у Сарајеву причају о праву на опредељење, у Приштини исто, а кад се дође до Срба онда се то не признаје.

"Кажу идите у ћошак, немате право ни на шта. Они су много јачи, већ су нас бомбардовали, али немојте да причате о праву и једнаким аршинима", истакао је Вучић.

Он је оценио и да се део међународне заједнице никада није руководио ни правом ни правдом, као и да у Србији увек виде потенцијалну опасност.

"По политичкој и економској снази треба је оборити и спустити да би се играли у луткарском позоришту", рекао је Вучић додајући да Србија мора да разуме ситуацију у свету, али да није она "отворила Пандорину кутију признавањем Косова, већ други".

"Не можемо да мењамо границе. Једино као народ можемо да се боримо за снажнију економију и напредак Србије, да унапредимо сарадњу", закључио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво