Читај ми!

Ребаланс буџета, највише новца иде за капиталне пројекте

Већи приходи, дефицит испод пет одсто и јавни дуг 58,2 одсто БДП-а. Резултат је ребаланс буџета у коме је главна ставка – подела вишка пара.

Од ПДВ-а у касу ће се слити 654 милијарде динара или 53,7 милијарди више од очекиваног. Знатно већи су и приходи од пореза на добит правних лица - за 43,9 милијарди динара.

Очекивања су надмашили и приходи од пореза на доходак и акциза, а боље је приходовала и царина. Када се томе додају и већи непорески приходи, долази се до резултата који је бољи за 183 милијарде динара. Сада иде бољи и лакши део - расподела вишка пара.

"Гледали смо да заиста до последњег дана ове године инвестирамо новац како би подстакли наш раст, стварање радних места и коначно и оно што је сигурно за наше грађане најважније, а то је гарантовано повећање и плата и пензија од 1. јануара 2022. године због тако добрих резултата и паметних инвестиција и тога што су нам те инвестиције ишле добро па смо имали много јачи раст БДП-а од предвиђеног", наводи председница Владе Ана Брнабић.

Највише пара из ребаланса, чак 21 милијарда динара, отићи ће за капиталне пројекте.

"Брза саобраћајница Пожаревац-Велико Градиште-Голубац, обилазница око Ужица, обилазница око Горњег Милановца, Пожеге. Кренућемо да пројектујемо тунел испод Кадињаче и оно што је најважније издвојићемо додатна средства за Моравски коридор. То је кичма централне Србије - ауто-пут који ће спојити западну Србију и централну Србију и биће завршен много пре рока", истиче Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Парама из ребаланса завршиће се прва фабрика вакцина до марта-априла следеће године и Клинички центар у Београду, а почеће реконструкција осам домова здравља у Србији. За пољопривреду још 2,7 милијарди динара, а додатне 3,3 милијарде динара и за заштиту животне средине.

"Кандидовали смо само оно што можемо да реализујемо у кратком року, дакле и до краја године а наравно за следећу годину имамо значајне пројекте које смо дали као предлог, видећемо шта ће бити усвојено али свакако све је окренуто ка капиталним зеленим пројектима", напомиње министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Следеће године Србија ће бити домаћин више светских такмичења која ћемо спремно дочекати јер су ребалансом обезбеђене 2,3 милијарде динара за њихову организацију али и за завршетак мултифункционалне дворане на Кошутњаку.

Првог новембра око 1,7 милиона пензионера добиће на рачуне 30 евра, а одмах затим и сви остали пунолетни грађани који су се пријавили за ову помоћ. Преосталих 20 евра следује у децембру.

Они који су од априла постали пунолетни или добили пребивалиште, треба да се пријаве за 20 евра помоћи од 15. до 30. новембра.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво