Читај ми!

Вучић о Приштини: Забринут сам због њихове намере да заузму трафо-станицу "Валач"

Заузимање трафо-станице "Валач" била би катастрофално лоша вест за наш народ, али нисам сигуран да би то била много добра вест за Приштину, поручује председник Србије Александар Вучић. Ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима, каже Вучић. Најављује да ће се за неколико дана састати са Едијем Рамом и Зораном Заевим. Са Владимиром Путином сусрешће се 25. новембра.

Председник Србије Александар Вучић каже да је забринут због претњи Приштине и њихове намере да заузму трафо-станицу "Валач", али да су се "грдно преварили они који то планирају".

Вучић је поручио да онај ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима.

"У сваком случају нисам срећан, збринут сам, али немамо куд и можемо само да вучемо изнуђене потезе, нажалост, и то не нашом кривицом, зато је важно да се Бриселски споразум поштује, да не бисмо били у ситуацији као данас, али грдно су се преварили ако мисле да им то одговара", нагласио је Вучић на конференцији за новинаре након састанка са социјалистима.

Председник је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што из САД поручују да Приштина мора да поштује своје обавезе укључујући и формирање ЗСО, док је помоћник косовског премијера Бесљими рекао да неће бити никаквог формирања ЗСО и у разговору са Борељом најавио да ће Приштина и косовска полиција наставити са акцијама.

"Забринут сам због њихових речи, најпре јер могу слободно да кажу да никакви споразуми не важе и ако за њих не важе међународно правни акти који чак и по њиховом нормативном систему важе, јер међународни уговори су изнад националног законодавства, а међународна заједница не реагује, или веома благо реагује, онда смо у проблему", истакао је Вучић.

Што се тиче других претњи, каже да је сигуран да то и планирају, као што из "одређеног" разлога чекају 6. новембар планирајући да заузимају "Валач" у наредном периоду.

"То би биле за нас катастрофално лоше вести, за наш народ, али нисам сигуран да би то биле много добре вести и за њих. Ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима", поручио је Вучић.

О боксеру из Приштине на првенству у Београду

Председник Вучић изјавио је вечерас да лично не види проблем у учешћу боксера из Приштине на шампионату у Београду, а да замерке немачког амбасадора у Приштини тим поводом показују колико је некима мало потребно да искажу своју приврженост једнима, а ненаклоност другима, и то на малим стварима.

На констатацију да је Аљбин Курти протестовао због косовских  боксера, који су заустављени на административној линији, а немачки амбасадор у Приштини то прокоментарисао речима да је то "затворени, а не отворени Балкан", и да Србија треба да буде кажњена, Вучић је одговорио:

"Лепо је што немачки амбасадор није реаговао када је забрањивано играчима од Црвене звезде до јуниора, омладинаца клубова, који су само хтели да играју фудбал".

Рекао је да не зна шта је проблем, будући да су њихови долазили у централну Србију и да није било никаквих посебних проблема, а да су му људи из Боксерског савеза пренели да се боксери из Приштине нису пријавили или су правили представу на административном прелазу.

"Свеједно је. Да су ме питали, рекао бих да немам претерани проблем да учествују у спортском такмичењу", рекао је Вучић.

Додао је да ће се за неколико дана, по повратку из Глазгова, састати са Едијем Рамом и Зораном Заевим, како би наставили сарадњу у оквиру те иницијативе.

Рекао је, иначе, да ће се у Глазгову срести са председницима држава и влада најмоћнијих држава света, али да ће нашу енергетску будућност да одлучи сусрет са Путином 25. новембра. 

Шта Вучићу смета у писању хрватских медија

Вучић је, на питање због чега је аеродром у Требињу трн у оку Хрватима, као и у вези са негативним писањем хрватских медија о том пројекту, рекао да је хистерија око аеродрома у Требињу везана "за све".

"Није важно што су написали да је то Вучићев аеродром. То је аеродром који припада Републици Србији, нашем јавном предузећу, а не мени. Ништа не градим у приватне сврхе, као неки други. У овом случају то је у корист и РС и БиХ", објаснио је он.

Рекао је да је њему нешто друго запарало уши и очи, а то је да је градња аеродрома "доказ наше ескспанзионистичке политике".

"Замислите Француска направи концесиони уговор за наш аеродром, како је могуће да нису оптужили Хрвати Француску, или Немачку која има аеродроме од Љубљане до Софије за експанзионистичку политику? Све што важи за све друге, не важи за Србију, а то је све зато што је Србија данас много јача него што је била и не могу то да поднесу", подвукао је Вучић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво