Читај ми!

Брнабић: Чланство у ЕУ стратешки циљ, важни и позитивни сигнали другим земљама региона

Чланство у Европској унији стратешки је циљ Србије, рекла је премијерка Ана Брнабић на онлајн самиту под називом "Њена моћ" у организацији часописа "Форин полиси" и истакла да је важно да и друге земље региона напредују на европском путу.

Ана Брнабић је нагласила да је за стабилност региона од велике важности да Европска унија (ЕУ) да позитиван сигнал и другим земљама Западног Балкана, посебно Северној Македонији и Албанији.

"То је важно за стабилност, интеграција Западног Балкана је у интересу ЕУ, земаља у региону, свих нас", истакла је Брнабићева.

Коментаришући последњи Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама, премијерка је навела да је препознат напредак земље у свим областима.

"После више година Србија има тако позитиван Извештај и препоруку Европске комисије да се отворе два кластера", указала је Брнабићева и рекла да се сада ради са сваком државом чланицом индивидуално јер од њих зависи да ли ће на Међувладиној конференцији бити отворена та два кластера.

Брнабићева истиче да Србија наставља са реформама и то не само због евроинтеграција, већ и због напретка целог друштва у Србији.

"Дигитализација од великог значаја у суочавању са пандемијом" 

Премијерка Ана Брнабић је оценила и да је процес дигитализације у Србији био од великог значаја у суочавању са последицама проузрокованим коронавирусом.

Брнабићева је истакла да су многе државне институције за време пандемије успеле да функционишу управу захваљујући елктронском сервису еУправа.

Нагласила је и да је на тај начин омогућено да ђаци у Србији похађају школу без прекида и то тако што је организована онлајн настава.

"Веома нам је помогло и у кампањи вакцинације. Направили смо систем на којем су грађани могли у потпуности да све одраде везано за вакцинацију, омогућили смо електронско пријављивање и онда смо их подсећали за ревакцинацију, као што радимо и сада за трећу, односно бустер дозу", објаснила је Брнабићева.

"Пружамо људима из дијаспоре подршку да се врате"

Разговор са премијерком водила је уредница часописа Форин полиси Ејми Макинон коју је интересовало и на који начин се Влада Србије суочила са проблемом одласка младог школованог кадра из земље.

Брнабићева је одговорила да је Влада учинила све напоре како би подржале те људе да се врате у земљу и подсетила да су уведене пореске олакшице за компаније које запошљавају људе из дијаспоре.

"Пружамо људима из дијаспоре подршку да се врате у земљу и видимо да се то дешава, али проблем одлива мозгова и даље постоји, само у много мањој мери", казала је премијерка.

"Жене све више заузимају важна места"

Ана Брнабић је говорила и о положају жена у друштву у Србији и навела да жене све више заузимају важна места у вођењу земље, на државном нивоу, али и на локалном.

Ипак, како каже, и кроз реформе правосуђа се ради доста када је реч о борби против насиља над женама, али и у остваривању основних права жена.

"То је озбиљно питање и за решавање свих проблема у вези тога потребно је време", навела је Брнабићева.

Рекла је да је за време пандемије коронавируса у Србији примећен пораст насиља, али и психосоматски проблеми попут напада панике, депресије и то не само код жена, већ у целој популацији.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво