Читај ми!

Жофре: Приступање Србије за нас нема алтернативу

За Европску унију приступање Србије и Западног Балкана нема алтернативу, поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре. Каже да се Европа и свет суочавају са бројним изазовима, попут пандемије и климатских промена, а да на све те кризе одговор мора да буде заједнички, уз укључивање Западног Балкана.

Емануел Жофре је истакао да је Европска унија најуспешнији пројекат, који је донео мир, слободу, просперитет свим грађанима, промовишући људска права у Европи и ван ње.

"Треба да будемо поносни на успехе. Али, морамо да знамо да ако конфронтацију заменимо сарадњом, можемо да постигнемо више. Различитост је вредност, не препрека", рекао је Жофре на отварању "Београдског безбедносног форума".

Указао је да је пандемија ковида 19 најновији и највећи тест за Европу и свет, подсећајући да је Европа за само неколико месеци донела важне одлуке, пре свега о заједничком задуживању, тако да се европска економија опоравља брже него што се очекивало.

Жофре је додао да је први пут, одговор на ковид створио инструмент за заједничку набавку вакцина, наводећи да је у Европи 75 одсто одраслих вакцинисано.

"Научили смо да смо у истом чамцу и да морамо да се спасимо заједно", рекао је Жофре, наводећи да је пандемија глобални проблем, те да и одговор на кризу мора да буде заједнички, глобалан.

Указао је да је ЕУ извезла милијарду вакцина, а 87 милиона доза испоручила преко Ковакса сиромашнима.

"Увек смо делили вакцине фер са осталим светом. Извезли смо онолико колико смо испоручили сопственим грађанима", рекао је шеф делегације ЕУ у Србији.

Велика претња и климатске промене 

Жофре је указао да су климатске промене, поред ковида 19, велика претња.

"Имамо 'вакцину' за то, која треба одмах да се примени. Предстојећи Самит у Глазгову шанса је да се договори решење", рекао је Жофре уз подсећање да је договорена Европска зелена агенда, да су чланице привржене постизању циљева до 2030, а да се сада ради на усвајању законских мера како би се ти циљеви достигли.

Додао је, ипак, да ЕУ не може то сама, већ мора учинити то уз подршку.

"Не доносимо нови прелдог у Глазгов, већ желимо да мобилишемо друге да делују", рекао је Жофре.

У том смислу, додао је да је Европској унији потребан Западни Балкан, јер еколошка транзиција може да има пун ефекат ако на Западном Балкану предузму хитне акције.

"Србија је већ одлучила да инвестира у своју будућност. Знамо да делимо много тога, а тако и исту судбину", рекао је Жофре.

Подршка приступању региона 

Шеф делегације ЕУ поручио је да за Унију приступање Србије и Западног Балкана нема алтернативу.

Жофре је подсетио да су државе чланице недавно на Самиту у Словенији пружиле подршку приступању региона, а прошле седмице издат Извештај ЕК о напретку у којем је истакнута приврженост Србије реформској агенди.

Још је, додаје, много посла, у области правосуђа, слободе медија, када је реч о подршци цивилном друштву, борби против организованог криминала и ратних злочина.

Такође, навео је да свакако постоје и иницијативе које напредују, кроз уставне реформе, изборне реформе.

Жофре је навео да је ЕК указала у извештају да жели да Србија отвори два кластера, 3 и 4, али да о томе одлучују државе чланице.

"Важно је да радимо заједно на јачању пута ка ЕУ, да Западни Балкан буде укључен у размишљање о будућности Уније", додао је Жофре.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Жофре је рекао да је важно да се реше сва отворена питања, а да Београд и Приштина треба да искористе прилику да постигну договор о нормализацији односа.

"Видимо обновљене напоре ЕУ и САД, што је знак трансатлантског јединства. Дијалог који ЕУ организује је једина платформа која може ефективно да се бави тим питањем. То што смо успели да постигнемо споразум око недавних догађаја показује да је то могуће. Надамо се да ће дијалог отворити благородније дискусије у будућности", додао је Жофре.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво