Читај ми!

Годишњица оснивања Уједињених нација – 76 година ширења вредности које немају рок трајања

Обележава се 76. годишњица од оснивања Уједињених нација (УН). Вредности на којима се темељи Повеља УН – мир, развој, људска права и могућности за све – немају рок трајања, поручује генерални секретар УН Антонио Гутерес. Све нације, велике и мале, морају уживати једнака права и достојанство, порука је министра спољних послова Николе Селаковића.

Антонио Гутерес, поводом обележава годишњица оснивања УН, изјавио је да су Уједињене нације настале као носилац наде за свет који је израњао из сенке катастрофалног сукоба. 

"Данас жене и мушкарци Уједињених нација и даље шире ту наду у целом свету. Ковид 19, конфликти, глад, сиромаштво и проблеми које доносе промене климе подсећају нас да је наш свет далеко од савршеног. Али, јасно нам указују и да је солидарност једини пут напред", казао је.

Гутерес поручује да треба да се окупимо како бисмо одговорили на велике изазове и радили на достизању циљева одрживог развоја, каже се у саопштењу.

"Тако што ћемо свакој особи, свуда на свету, обезбедити приступ вакцинама против ковида 19, и то што пре. Тако што ћемо штитити и поштовати права и достојанство свих људи, посебно најсиромашнијих и најугроженијих, девојчица и жена, деце и младих. Тако што ћемо настојати да зауставимо конфликте који на нашем свету остављају ожиљке", наводи.

Додаје и да треба да се одважно обавежемо на борбу против промена климе за спас планете и да одржимо реч.

"И тако што ћемо градити глобално управљање које ће бити инклузивније, умреженије и делотворније, као што је изложено у мом недавно објављеном извештају 'Наша заједничка агенда'", наводи.

Поручује да вредности на којима се већ 76 година темељи Повеља УН-а – мир, развој, људска права и могућности за све – немају рок трајања. 

"Данас, кад обележавамо Дан УН, нека нас ти идеали уједине и подстакну да у потпуности остваримо обећање, потенцијал и наду коју симболизују Уједињене нације", закључује генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Селаковић: Све нације морају уживати једнака права 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је, поводом годишњице ступања на снагу Повеље УН, да све нације, велике и мале, морају уживати једнака права и достојанство.

"Историја нас учи, а Повеља УН опомиње, да само поштовањем циљева и принципа на које смо се сви заједно обавезали можемо изградити свет какав желимо", рекао је Селаковић.

Додао је да је то свет заснован на сувереној једнакости свих држава, свет у коме решавамо све спорове мирним путем и чувамо међународни мир и безбедност, свет у коме поштујемо територијални интегритет сваке државе и заједно радимо на унапређењу социјалног и економског напретка свих народа.

Подсећајући да је Повеља УН, устав међународне заједнице, абецеда међународног права и правни императив којим се регулишу међународни односи, Селаковић је истакао да Србија доследно следи правила и принципе садржане у Повељи.

Министар Селаковић се подсећањем на вредности тог документа придружио међународној акцији "Наша правила су Повеља УН", закључује се у саопштењу министарства.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво