Читај ми!

Захарова: Намерна провокација Приштине нема правне последице

Протеривање двојице руских дипломата из непризнате државе Kосово неће имати последице по њихов правни статус, нагласила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

Протеране дипломате, према речима Захарове, немају везе ни са једним органом самопроглашене државе, јер су у складу с међународним правом и Резолуцијом СБ УН 1244, која је основ за нормализацију ситуације на Kосову, они акредитовани при Мисији УН (УНМИK), преноси ТАСС.

Портпаролка руског Министарства спољних послова оценила је објаву тзв. косовских власти о томе да су двојица руских дипломата у покрајини непожељне особе, као намерну грубу антируску провокацију.

Реч је двојици дипломата који раде у приштинском одељењу руске амбасаде у Србији, а Приштина је као аргумент навела "опасност по националну безбедност"и "уставни поредак" који, како истиче Захарова, у покрајини фактички не постоји.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је раније да су два званичника Kанцеларије за везу Руске Федерације у Приштини проглашена персонама нон грата због, како је навела, њихове штетне активности "које су нарушиле националну безбедност и уставни поредак Kосова".

Османи је на Фејсбуку написала да је то био њен захтев министарки спољних послова Доники Гервали која је, каже, донела одлуку о проглашењу два званичника за непожељне особе.

Убразо након овог потеза Приштине реаговала је амбасада Русије у Србији саопштењем у којем се истиче да Русија не признаје ни тзв. Kосово ни одлуке "владе".

"Ми не признајемо независност Kосова, дакле не признајемо ни њихову владу као ни друге структуре. Ниједна одлука Приштине нема за нас правну снагу. Ми сарађујемо са мисијом УНМИK, укључујући и ова питања, а на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН ", саопштено је из амбасаде.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво