Читај ми!

Вучић: Пред нама нису лака времена, али плате ће расти

Председник Србије Александар Вучић рекао је да пред Србијом нису лака времена, али да ће наша земља наставити да напредује захваљујући ономе што је урађено у претходном периоду и да се очекује да просечна плата у децембру буде преко 610 евра.

Александар Вучић је рекао после отварања новог погона у Бору, одговарајући на новинарско питање како види ширу ситуацију са епидемијском и енергетском кризом, да ништа не треба посматрати издвојено и да се до суштине може доћи само ако се све то посматра као целина.

Указао је на ужасну енергетску ситуацију, да је данас струја на берзи код нас била 229 евра по мегавату, а да је најнижа у Европи била 100 евра по мегавату.

Рекао је да ће се покушати да се пре децембра заврши о Блок Б један ТЕНТ-а Никола Тесла и подигне за 650 мегавата производња и спусти цена струје.

"За гас нам предстоје разговори са Путином, који су увек неизвесни", рекао је Вучић и додао да при томе треба имати у виду и корону која де факто одвоји од посла пола милиона људи.

"То је пакао за нас. И једно и друго", рекао је председник, али је напоменуо да је оно што је мала срећа у несрећи, јер смо, по његовим речима, боље припремљени него сви други у региону, па ће последице бити нешто мање.

Најавио је и набавку нових лекова и да ће Србија прва у Европи, а после САД, крајем године или почетком јануара имати лек МСД.

Указао је и да је све то повезано са нашим растом, као и данашње отварање рудника злата и три пута увећане резерве злата, јер то утиче на финансијску стабилност и на решавање удара који долазе изненада.

Напоменуо је и да је у разговору са ММФ-ом истакнут циљ да идућу годину завршимо на нивоу од 55,5 одсто јавног дуга према БДП, и да га и даље смањујемо.

"Да бисмо то успели, не ваљају додатна изненађења, а ово са енергетиком скупо ће нас коштати, али мање него неке друге у региону", истакао је Вучић, додајући да је тешка ситуација за оне који имају одговорност.

"Предстоји нам тешко време"  

Изразио је бојазан и од поскупљења грађевинског материјала, јер су само цементаре од јануара тражиле за 30 одсто веће цене.

Рекао да се са зато са њима и ЕПС-ом разматрају дугорочни уговори, како цене не би ишле преко 12, до 15 одсто горе, јер је питање како би се и од чега даље градили путеви.

Каже да се планира завршетак 42 километара пута Зајечар–Неготин, те и да се ради Милановац–Кладово, Голубац–Кладово који треба да буде завршен до краја године.

"Од чега ћемо да градимо у будућности ако нам цена грађевинског материјала тако драматично скочи", упитао је Вучић.

Он је констатовао да је све повезано и истакао да је зато овај рудник у Бору, како је рекао, нешто као из бајке, "као да нам је Бог помогао, ово је спас за исток Србије и за целу Србију".

Указује да предстоји тешко време велика енергетска и корона криза чему треба додати и политичка питања, као што су ситуација на КиМ и како је рекао, неурачунљивост појединих фактора, па до ситуације у региону.

"А људи очекују да и даље наставе да расту плате и пензије, а запитајте се да ли смо толико више радили као претходних година", напоменуо је Вучић.

Он је истакао да ће плате расти захваљујући добрим делом оним што је урађено у претходном периоду и што су обезбеђене сигурне јавне финансије, увећане девизне и златне резерве, улагања, као и захваљујући стратешким партнерима.

Председник је рекао да ће Србија ићи брже напред од региона и да ће полако да престиже и земље ЕУ и да очекује да у децембру имамо вишу просечну плату од Бугарске која има око 580 нето просечну плату.

"Верујем да ћемо ми имати преко 610", закључио је Вучић.

"Напади на мене и породицу имају за циљ да ме сруше"

Председник Србије је поводом напада на њега и на његову породицу рекао да имају три  циља да се он смени са власти, да ућуткају све који би приметили и рекли да је он урадио нешто добро и корисно за земљу.

Вучић је то рекао у Бору, одговарајући на питање новинара зашто се сви баве тиме да пореска управа испита имовину његовог сина Данила, а нико не предлаже да се испита порекло имовине Ђиласове деце.

Председник каже да је први циљ тај да покажу свима да имају једну мету – њега и додаје да је прошле недеље чак 90 одсто свих напада на људе из власти било управо на њега и његову породицу.

"Смисао тога је да свакоме ко би подржао руднике, раст Србије, ко би рекао да је Вучић то добро урадио, да не помисли случајно да то и уради", рекао је председник.

Под два, како каже Вучић, криминализујући породицу имају два циља, од којих је први тај да кажу да ивер не пада далеко од кладе, односно да су сви они криминалци макар никада никакав криминал им не пронашли, никакав рачун, ништа чудно.

"И да сачекају да изгубим живце и кажем доста је било и почнем да одговарам и говорим о њиховој деци да ли имају милионске апартмане или не, чиме нећу никада да се бавим. Да кажем, доста ми је било, сит сам свега, склонићу се од свега", додао је председник.

Под три, како каже, то је израз потпуне политичке немоћи јер не могу ништа да кажу за раст наше земље, за изградњу путева, болница, школа, музеја, позоришта.

"Најлакше је да кажете оно што сви понављају рачунајући да када иде усредсређена ватра на једног човека и његову породицу да ће то морати да резултира ма колико тај човек био снажан и породица јака", навео је Вучић.

Председник истиче да је смисао тога и да све људе који се налазе у странци коју води и све људе који су смели да кажу нешто лепо о њему одврате од тога.

"Да им кажу: ако би рекао нешто лепо о Вучићу или да је сјајан успех постигнут у Бору, ако то кажеш проћи ћеш као он, а видиш да смо у стању његову децу да провлачимо по медијима свакога дана и то ни због чега", казао је.

Вучић је замолио Пореску управу да ради само свој посао.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво