Читај ми!

Избори на КиМ – у српским срединама нема изненађења, Самопредељење без иједне победе у првом кругу

Локални избори на Косову и Метохији још нису завршени. У већини од 38 општина председник ће бити изабран тек у другом кругу за две недеље. У срединама са српском већином у првом кругу гласања воде кандидати Српске листе. Међу Албанцима владајућа странка Аљбина Куртија има шансе да у другом кругу победи у Приштини, али ће против себе имати све остале албанске странке.

Резултати локалних избора нису донели изненађења на политичкој сцени Срба на Косову и Метохији. Српска листа имала је кандидате за председнике у свих 10 општина са српском већином. У девет су њени кандидати победили у првом кругу, док ће другог круга избора бити једино у Клокоту. У тој средини, за место председника бориће се кандидати Српке листе и Српске народне слоге - Владан Богдановић и Страхиња Спасић.

За представнике Српске листе, након избора приоритет је формирање Заједнице српских општина.

Милан Радојевић, председник општине Северна Митровица истиче да су Срби са Косова и Метохије послали Приштини и међународној заједници две веома јасне поруке, да имају поверење у политику Београда и да очекују брзо формирање Заједнице српских општина.

"У супротном, доводи се у питање наш даљи опстанак у институцијама привремене самоуправе у Приштини. Јер једино ЗСО гарантује опстанак нашег народа на овим просторима", поручује Радојевић.

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ напомиње да ће, онако како је била снажна и убедљива победа Српске листе и српског народа на јуче одржаним изборима, исто тако ће бити снажан одговор и српског народа и Српске листе уколико не буде формирана Заједница српских општина.

Након првог круга гласања, 17 општина добило је председнике. У осталих 20, са албанском већином, председник општине ће бити изабран у другом кругу за две недеље.

Курти није освојио ниједну општину у првом кругу

Владајућа странка, Покрет Самопредељење није успела да одржи победнички дух са парламентарних избора из фебруара.

Покрет премијера Аљбина Куртија није освојио ниједну општину у првом кругу, иако је у некима наступио као најјача политичка снага.

Искуства на прошлим локалним изборима, показала су да странке које воде централни ниво власти, своју снагу пресликавају и на локални ниво, али се то није догодило на јучерашњим изборима.

Аналитичар Адриатик Кељменди сматра да је за Покрет Самоопредељење то била највећа лекција до сада, јер треба да се отрезне након резултата од 14. фебруара.

"Они су једна од водеће четири странке, а да нису добили ниједну општину. Имају шансу ако изађу и обрате се директно бирачима. Ако немају контакте са људима, ако наставе као током протекле кампање и протеклих седам месеци, онда су у великом ризику да не освоје ниједну општину и да падну на треће место међу странкама на националном нивоу", оцењује Кељменди.

Што се тиче избора за одборнике локалних скупштина, у српским срединама највише одборника имаће Српска листа, а у албанским резултати се разликују од општине до општине.

Владајући покрет Самоопредељење има највише одборника у Приштини, Призрену, Косовској Каменици, али у тим срединама неће имати апсолутну одборничку већину.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво