Читај ми!

Вучић и Орбан обележили почетак реконструкције пруге од Суботице до Сегедина

Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан обележили су на Хоргошу почетак реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица - Хоргош - Сегедин.

Председник Србије Александар Вучић је на Хоргошу рекао да Србија и Мађарска могу много тога заједно да ураде, као што су већ урадиле по питању снабедавања гасом, као и да снажнија Србија значи и јачу Мађарску и обрнуто.

Вучић је, у присуству премијера Мађарске Виктора Орбана, поручио окупљеним грађанима на мађарском - "ко сме, тај побеђује".

"То је карактеристика свега што је урадио Орбан у односима са Србијом и захвалан сам мађарском председнику владе због тога што је уз много храбрости и праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, што је направио услове за потпуно нове односе у које ми Срби верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску, као што смо сигурни да снажна и јака Мађарска значи и снажна и јака Србија", рекао је Вучић.

Истакао је да је предвиђено да започети радови на прузи Суботица - Сегедин буду завршени у новембру 2022. након чега ће две земље добити најмодернију железничку деоницу.

Рекао је да ће пруга имати модерне безбедносне системе и да ће бити оспособљена за оптерећење 22,5 тона по основни.

Такође, каже Вучић, биће потпуно обновљене и модернизоване станичне зграде у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу, као и стајалишта Јавно складиште и Хајдуково. Како је рекао, биће ту и 13 путних прелаза у ниову и два потходника у Палићу и Хоргошу.

"Идејни пројекат је финансирала Европска унија у оквиру ИПА програма Мађарска - Србија, док је наша земља 86,7 милиона евра обезбедила кроз кредит ОТП банке и из буџета", навео је Вучић.

"Нова траса ће ојачати везе између Срба и Мађара"

Вучић је истакао да ће пуштањем у промет трасе дуге 27 километара бити унапређене транспортне и путничке везе између Суботице и Сегедина и ојачане економске, културне и пријатељске везе између Србије и Мађарске и између Срба и Мађара.

"Грађани и привреда ће имати директан приступ интермодалној луци Баја на Дунаву и луци Сегедин на Тиси, као и логистичким центрима у Војводини и Београду. Пруга Суботица - Хоргош ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу Београд - Будимпешта, чиме корисници добијају приступ југоистоку и северозападу Европе", објаснио је Вучић.

Говорећи о значају реконструкције пруге, цитирао је Данила Киша који је говорио да су за њега возови легенда и мит.

Председник Србије је рекао и да ће се ускоро ићи на реконструкцију болнице у Суботици, од 40 милиона евра, да се завршавају радови на позоришту, вредни 4,5 милиона евра, као и да ће тај град добити стадион од 22 милиона евра и да ће почети изградња водовода и канализације.

"Већ у новембру отварамо нову немачку фабрику за 500 запослених, инвестиција је вредна 65 милиона евра, за само месец дана", истакао је Вучић.

Најавио је да ће данас имати и сатанак са Виктором Орбаном на којем ће говорити о најважнијим питањима која муче целу Европу и регион.

Орбан: Добро знамо да је Србија капија Балкана

Председник мађарске владе Виктор Орбан рекао је да би границе Европске уније (ЕУ) требало да буду много ниже на југу континента и да би грађани Србије требало одавно да прелазе у Мађарску и Европу без пасоша.

Орбан је истакао да се свечаност одржава на шенгенској граници, али да спољна граница ЕУ не би требало да буде ту.

"Сви добро знамо да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбедност Европе. Истина је и знамо да је Србија већ годинама спремна за улазак у ЕУ", нагласио је Орбан.

Рекао је да се већ полако поставља питање да ли Србија уопште жели да уђе у ЕУ и да ли ће имати коме или чему да се придружи.

Подвукао је да се Мађарска залаже за чланство Србије у ЕУ јер у Србији, како је рекао, има великог брата.

"Налазимо се у необичној ситуацији. Желимо да обновимо железничку линију стару 150 година, али у ствари постављамо камен темељац. Ово је симбол сарадње и заједничког напретка Мађарске и Србије, Мађара и Срба који граде нову заједничку будућност", истакао је Орбан.

"Дошло је време да узмемо судбину у своје руке"

Орбан каже да је мигрантска олуја пресекла железничку линију, због чега су грађани оба града много изгубили јер је постало немогуће саобраћање том линијом.

"Сећам се, пре шест година више хиљада миграната је ходало баш тим железничким шинама према Мађарској и Европи, тако да је линија морала да буде затворена и на крају је у потпуности укинут саобраћај на њој", нагласио је Орбан.

Истакао је да се ради, како је рекао, о причи својственој централној Европи - да у једној централној сили смисле нешто и онда то покушавају да наметну, док други плаћају цену.

"Могу да вам кажем да су стране силе увек доносиле само немир и рат. Све оно што је долазило споља доводило је до конфликата и уназађивања оба народа", подвукао је Орбан.

Орбан је нагласио да је дошло време да Србија и Мађарска узму судбину у сопствене руке. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво