Читај ми!

Гујон: Кампања за спас имовине Срба из Федерације БиХ видљива и ефикасна

За месец дана, колико траје кампања чији је циљ да помогне Србима пореклом из Федерације БиХ да сачувају своју имовину, помоћ је затражило више од 2.000 људи. Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је за Први програм Радио Београда да у већини случајева проблеми могу да се реше.

"Наша кампања је видљива и ефикасна. У већини случајева можемо да решимо те проблеме", каже директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон.

У Федерацији БиХ је у току склађивање земљишних књига и катастра. Гујон истиче да су то старе књиге, неке и из 19. века, из времена Аустроугарске, а катастар је састављен 1951. године.

"Између тих књига појављују се разлике и зато се врши усклађивање, што није спорно. Такво усклађивање већ је урађено и у Републици Српској и у Србији.

Спорно је то што се усклађивање спроводи у одсуству власника имовине, јер они нису информисани да се то ради", рекао је Арно Гујон гостујући у емисији У средишту пажње Првог програма Радио Београда.

Гујон објашњава како је могуће да неко изгуби власништво над имовином: "Довољно је да дођу два сведока и да кажу да одређену њиву већ 20 година обрађује комшија, а не прави власник. Тај комшија постаје власник на основу одржаја, а прави власник је избрисан. Било је много таквих случајева."

Дешава се и да се подмећу лажни купопродајни уговори којима се доказује да је власник продао имовину за време рата, а поседник имовине о томе није обавештен, каже директор Управе
за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и истиче да је суштина кампање коју воде Србија и Република Српска да се обавесте Срби пореклом из Федерације БиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ које је основала Република Српска.

"Усклађивање траје годинама, а неко ко није у Федерацији БиХ не може да испрати тај процес. Објављује се у Службеном гласнику и у локалним новинама. Канцеларије за правну помоћ могу то да прате уместо власника и да их обавесте о томе када је време да се јаве", каже Гујон.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво