Читај ми!

Дан после инцидената на северу КиМ, различито се тумачи повод за немире

На северу Косова и Метохије, након акције интервентне јединице косовске полиције у северном делу Митровице и у Звечану и протеста Срба, дан је протекао мирно. Стање рањеног Срећка Софронијевића је стабилно и није у животној опасности.

Више повређених цивила и полицајаца, сукоб на улицама северног дела Митровице и Звечана, сузавац, шок бомбе, каменице, употреба ватреног оружја, запаљени аутомобили - биланс је јучерашњих немира у Митровици и Звечану.

"Сам чин слања специјалних јединица косвске полиције са дугим цевима је потпуно неразумљив и несхватљив заиста. Пре свега, знамо да је северни део Косова и даље једно веома остељиво подручје и да бих у вези с тим рекао да је могло далеко безболније и елегантније да се реши питање једне апотеке или више привредних објеката који функционишу на северу", каже аналитичар  Миодраг Милићевић.

"Тужилац, судија, Срби, гоњени Албанци кријумчари, реакција од стране грађана Срба, мислим да је мало парадоксално, али то је наша реалност, када се свака акција полиције исполитизује сасвим непотребно и испале су и жртве које су непотребне и жалосне", каже Неџмедин Спахиу, аналитичар.

Албанци и Срби различито гледају на акцију власти у Приштини, које тврде да је била легитимна, усмерена на организовани криминал и шверц. Нове тензије на северу Косова догађају се у јеку кампање пред локалне изборе у недељу.

"Мислим да нема везе то са локалним изборима, нити Курти може да добије у северној Митровици, на северу Косова. Овде, у јужној Митровици то као да се ништа није десило, мада се чула пуцњава, али је реакција грађана била као да уопште се не тиче њих", каже Неџмедин Спахиу.

"Лично сматрам и слажем се у оцени да јесте више усмерено ка поправљању рејтинга господина Куртија него било чему другом. У прилог у томе иде и чињеница да су у јучерашњој акцији полиције били коришћени бојеви меци, односно муниција и да је то нешто што дуго година није виђено на северу Косова", рекао је Миодраг Милићевић.

Живот Срба у Митровици и Звечану се враћа у нормалне токове, а специјалци полиције повукли су се у своје базе. Питање до када и шта ће бити следећи повод за сукоб.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво