Читај ми!

Гости Ока: Већ виђена провокација у служби избора, не упадати у Куртијеве замке

Последњи инциденти на северу Косова и Метохије и упад интервентних јединица наставак су политике провокација Приштине и премијера привремених косовски институција Аљбина Куртија. Стефан Сурлић са Факултета политичких наука каже да су ти догађаји, без обзира да ли су део предизборне кампање, драматични и трагични за односе Срба и Албанаца. Дипломата Зоран Миливојевић верује да Приштина не делује без подршке из иностранства и зато је важно да се не упадне у замку и испровоцира реакција која би ишла на штету Срба и Србије.

Специјалне јединице косовске полиције поново су упале у северни део Косовске Митровице. У Звечану је тешко повређен Србин, Срећко Софронијевић а у Рашки је одржан хитан састанак председника Србије са представницима Срба са КиМ. Догађаји на северу Косова и Метохије били су тема емисије Око.

Стефан Сурлић са Факултета политичких наука каже да иако ово може да буде део предизборне кампање Аљбина Куртија то свакако није добро за односе Београда и Приштине.

"Видим их као веома драматичне и трагичне за односе Срба и Албанаца и удаљавање Београда и Приштине. Иако је ово можда део предизборне кампање Аљбина Куртија, ако верујемо у нормализацију и дијалог ово свакако томе не доприноси и није добро", рекао је Сурлић.

Дипломата Зоран Миливојевић се слаже да ту има дела потребе Самоопредељења да појача позицију пред предстојеће изборе.

"То је наставак стратегије и политике коју је Курти прокламовао још у фебруару када је дошао на власт. Он то не ради без подршке страних сила. Ако толеришете нечије чињење мимо договореног, а то већ дуже траје и то је ван подршке дијалогу и Бриселском процесу, онда је то подршка оваквом чињењу Приштине. Из данашњих саопштења се не види јасна осуда, нити неко каже да за утврђивање шта неко има у магацину не треба користити специјалне јединице", сматра Миливојевић.

Сурлић, међутим, види извесну промену у реторици која долази из Брисела.

"Борељ је рекао да је ово једнострани акт и да сва нерешена питања где живе Срби треба решавати кроз дијалог. Не може јединица РОСУ, који нема право да улази на север Косова а онда час може, час не може, да кажу да нема конфронтација, па онда може али без жртава. 

Курти је обећао гласачима да ће се обрачунати са мафијом и криминалом, да ће побољшати економски развој и да ће учврстити државност Косова на међународном плану. Пошто му не иду прва два обећања онда покушава да прикаже упадима на север да ће да испуни треће",каже Сурлић.

Миливојевић каже да ипак нису исте околности као што су биле пре две деценије и да оно што је успевало Приштини тада не може да успе данас.

"И са скупа Покрета несврстаних у Београду је послата јасна порука да мора да постоји међународни поредак у коме важи међународно право. Отуда константан притисак да се то решава на други начин него што је то првобитно планирано. Радикализација ситуације је покушај да се на Србију изврши притисак да промени став и пристане на нешто што иде на њену штету", каже Миливојевић.

Док год већински број земаља не признаје косовску независност, међу којима и пет земаља чланица ЕУ, Приштина не може да рачуна на то па се врши притисак на Србију да она призна тзв. Косово како би онда то учиниле и све друге земље, објашњава Миливојевић.

Ово јесте једна врста психолошког рата, сматра Сурлић, јер се Приштина константно сукобљава са Србима који живе на КиМ, а који су уједно и једина могућа спона у дијалогу Београда и Приштине.

"Њихова провокација може да створи околности да се испровоцира реакција са наше стране која би ишла на штету Срба и Србије. Не смемо да упаднемо у ту замку. Морамо да тражимо до краја, без изузетка да се испоштује у целости Бриселски споразум", каже Миливојевић.

Како то види Сурлић, политика Аљбина Куртија је политика шведског стола са којег он узима оно што му одговара, а на уштрб српског народа, јер њему не пада на памет да спроведе део о Заједници српских општина.

"Упад јединице РОСУ је исти сценарио који је већ коришћен, и у време Тачија, такође, за предизборне циљеве", рекао је Сурлић.

Зоран Миливојевић је рекао да је Мирослав Лајчак показао конструктивну улогу када је реч о таблицама, али да он нема даљи маневарски простор без чврсте политичке подршке.

"Позиција Србије је јасна, она је за дијалог и зна се шта очекује да буде на столу, а то је Заједница српских општина. Не очекујем од Лајчака да може да усмерава и контролише сам ситуацију и дијалог. Улога Вашингтона је кључна што се видело и са кризом са таблицама када је ургирао специјални амерички изасланик Ескобар. Не очекујем ни да ће Курти  одустати од своје политике и што се њега тиче биће и даљих провокација", закључио је Миливојевић.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво