Читај ми!

Поруке првог дана Самита несврстаних у Београду – једнакост међу државама и даље неостварен циљ

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године – Самит којим се обележава шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду данас и сутра, уз присуство великог броја страних званичника.

Учествује више од стотину земаља, девет делегација међународних организација, четрдесетак министара спољних послова.

Скуп се одржава на Београдском сајму.  

Домаћини скупа, организованог у знак сећања на Самит одржан 1. септембра 1961. године у Београду, јесу Србија и Азербејџан.

Наша земља има статус посматрача од 2001. године. Пре шест деценија лидери 25 земаља афирмисали су идеју противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се знатно променио, али су поделе, ипак, остале, па је предстојећи скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у недељу да је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света, пожелевши добродошлицу свим учесницима.

Самит нема примарно политичку димензију, јер неће бити донете никакве одлуке, али је начин да сви покажу да се сећају конференције одржане у Београду пре шездесет година.

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво