Читај ми!

Зечевић: Ако ЕУ остави празнину на Западном Балкану, ући ће неко други

На Брду код Крања почиње Самит лидера Европске Уније и Западног Балкана, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић. Професор Слободан Зечевић каже за РТС да долазак Ангеле Меркел и Емануела Макрона говори да Европска унија још једном жели да покаже значај који придаје Западном Балкану као геостратешкој тачки која је веома важна.

У предлогу Декларације која би требало да буде усвојена на самиту на Брду код Крања, наведено је да Европска унија потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и поздравља посвећеност региона европској перспективи.

Професор Слободан Зечевић каже да нова методологија проширења предвиђа периодичне састанке шефова држава или влада држава Западног Балкана са шефовима држава или влада чланица Европске уније.

Истиче и да долазак Ангеле Меркел и Емануела Макрона ипак говори да Европска унија још једном жели да покаже значај који придаје Западном Балкану као геостратешкој тачки која је веома важна за Европску унију.

Напомиње да Западни Балкан у Унији виде и као празнину у коју ће ући друге утицајне велике силе, ако је Европска унија остави.

"Динамика проширења треба да иде својом логиком" 

Професор Зечевић подсећа да се претходних дана много расправљало о појму проширења и томе да ли ће или неће бити поменут, што је, како каже, "бирократска расправа иза које се крије суштина и однос према пријему нових чланица".

Каже да неке земље са севера Европе мисле да проширење уопште није на дневном реду.

Истиче и да формулација "недвосмислена перспектива проширења" не говори јасно да ли је то перспектива у следећих пет, 10, 50 или 100 година.

"Мислим да би динамика требало да иде неком својом логиком. Онај ко је најдаље отишао требало би и најбрже да постане члан Европске уније. Нисмо сви у истој ситуацији", наглашава Зечевић.

Зато сматра да предлог Словеније да све земље региона заједно уђу у Европску унију до 2030. године није добар.

"Има помака када је реч о средствима које Унија улаже у Западни Балкан"

Професор Зечевић каже да пре свега позитивни економски аспекти могу да произађу из самита на Брду код Крања.

"Говоримо о инвестицијама у разним областима, пре свега путне инфраструктуре и еколошким инвестицијама, које су за нас врло битне. Даће минималну помоћ и када је реч о вакцинама, а у октобру ће се разговарати о смањењу цене роминга", каже Зечевић.

Сматра да има помака када је реч о средствима које Унија улаже у Западни Балкан.

"До сада се говорило о 14,5 милијарди које ће бити уложене у простор где живи 21 милион људи. Сада већ говоре о 30 милијарди улагања и девет милијарди бесповратне помоћи", наводи Зечевић.

Каже да је Европска унија уложила велики дипломатски труд како би се дошло до договора Београда и Приштине, али сматра да није довољно ефикасна у преговорима, па очекује битан утицај САД, како на нормализацију односа, тако и на процес проширења Европске уније.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво