Читај ми!

Вучић: Српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ. Вучић је пренео да су се обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада. Како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Успоставља се "стикер", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, навео је Вучић.

Александар Вучић се обратио јавности након церемоније обележавања почетка радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш–Брестовац, којој је присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Вучић је саопштио да је српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ, што је на Твитеру потврдио и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и сматрам да је важан за нашу страну", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од осам сати, и да се Росу повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком 2, од 4. октобра од осам сати успоставља се "стикер", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу.

"То сматрам великим успехом наше стране", рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3, договорена је радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

"Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто", рекао је Вучић.

"У централној Србији остају стикери за таблице РКС"

Председник је објаснио да, када је у питању улазак возила са КиМ у централну Србију, остаје исти режим, што значи да се увек стављају стикери за таблице РКС, а да при уласку на КиМ нашим људима неће бити скидане таблице и стављане пробне, већ стикери преко амблема.

"Не можемо да пустимо и кажемо да постоји република Косово са грбом, на то стављамо стикер, али то нема везе са свим овим. Остаје исти режим као што је био и до сада што се централне Србије тиче", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Нишу, замољен да прецизира договор око таблица.

Вучић је додао да је приштинска страна желела да Србима ставља таблице проба, да нам скину КМ таблице или таблице других места јужно од Ибра, али да су углавном у питању КМ таблице, јер друге постоје у минималном броју.

"Сада неће скидати те таблице и неће давати пробне РКС таблице које би наши љуиди морали да носе са ознакама државности Косова, него ће преко наших амблема да ставе стикер. То је јединио што се мења", објаснио је Вучић.  

ЗСО и кршење Бриселског споразума први на дневном реду 

Председник је истакао да је саопштење ЕУ о постигнутом решењу од кључног значаја и велики успех српске стране, јер је Унија констатовала да није имплементиран споразум о ЗСО и недостаак већинског панела у Апелационом суду у случају Ивана Тодосијевића.

"Отворено кажу за ЗСО и Тодосијевића да није поштован Бриселски споразум", истакао је Вучић и рекао да ће то третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Бриселу", рекао је Вучић.

Навео је да се у том саопштењу позивају обе стране да имплементирају све претходно договорене аранжмане.

"Договор има неке мане"

Вучић је оценио да договор има неке мане.

"Једна је што ће до неког, претпоставља се тежег решења, морати да се дође у наредних шест месеци. Такође, што споразум омогућава коришћење свих таблица са именима свих српских градова, али у пракси јасно је да ће моћи да се користе само на северу Косова. То за Србе није превелики проблем, јер сви јужно од Ибра имају КС таблице", објаснио је он додајући да има око 9.000 возила са српским КМ таблицама.

Указао је да је донета одлука да се ствар реши стикерима, тако што ће се стављати стикер на грб.

Вучић је оценио да је ово што смо данас изборили много боље него што је постојало споразумом из 2011.

Поновио је да је Београду важно да се Росу повлачи, да није било жртава, да је сачуван мир, и да ћемо сада моћи да говоримо о великим стварима економског напретка у целој земљи, укључујући и КиМ. 

"Постигнуто највише што се могло"

Вучић је рекао да је разгововарао са председником Српске листе и представницима народа са КиМ и да они знају да је ово што је договорено у Бриселу највише што је могло да буде постигнуто.

Напоменуо је да има нешто још о чему не може јавно да говори, а то је речено и НАТО-у, да ћемо, уколико би била угрожена безбедност, а други не ураде свој посао, као што је Кфор, и сами бити спремни да заштитимо свој народ.

"Доста је доброг посла урађено, али какав год посао био, нама ситуација на КиМ никада неће бити добра. Свако реалан и објективан зна колико сам у праву, колико је фер ово што сам рекао, зато се не понашам славодобитно", навео је Вучић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво