Читај ми!

Похвале Венецијанске комисије за текст уставних амандмана

Председница Владе Ана Брнабић одржала је онлајн састанак са представницима Венецијанске комисије на којем је Србија добила похвале у вези са текстом уставних амандмана и охрабрење да настави даљи рад на процесима који следе.

Председник Венецијанске комисије Ђани Буквикијо рекао је премијерки Брнабић да ће мишљење известилаца на наредној седници Комисије бити врло повољно за Србију и да је уверен да ће као такво бити и усвојено, саопштила је Влада Србије.

Премијерка Брнабић захвалила је на подршци коју та Комисије пружа Србији на изналажењу најквалитетнијих решења у вези са уставним амандманима још од 2018. године истакавши да је тај процес текао врло транспарентно и отворено захваљујући, између осталог, и јавним слушањима која су организована у више наврата. Захваљујући томе, данас имамо примену најбоље европске праксе, додала је Брнабићева.

Према њеним речима, Србија је у потуности отворена и за даље сугестије у вези са начинима да се правосуђе и судство учине што ефикаснијим.

Када је реч о референдуму о уставним променама, Брнабићева је истакла да се његово одржавање очекује одмах по усвајању амандмана.

Министарка правде Маја Поповић подсетила је да је рад на уставним променама прва активност у ревидираном Акционом плану за преговарање о Поглављу 23 – Правосуђе и основна права у процесу преговора о чланству Републике Србије у Европској унији.

Указала је да је циљ јавних расправа био да се чују мишљења стручне, научне и шире заинтересоване јавности о правцима промене Устава.

Министарка правде је поновила да Србија остаје отворена за све коментаре који би побољшали квалитет постојећег текста, јер је, нагласила је, довољно сазрела да промени Устав у делу о правосуђу.

Поповићева је закључила да постоји велика свест да се овај пут промене морају успешно завршити, јер је то у најбољем интересу грађана Србије.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво