Читај ми!

Борељ позвао Београд и Приштину да пронађу решење за смиривање ситуације

Високи представник за спољну политику и безбедност Европске уније Жозеп Борељ позвао је Београд и Приштину на безусловну деескалацију на северу Косова и Метохије хитним повлачењем специјалних полицијских јединица и уклањањем блокада путева.

Жосеп Борељ је саопштио да су било какве даље провокације или једностране и некоординиране радње неприхватљиве, и додао да и даље помно прати ситуацију на северу Косова и Метохије.

"Косово и Србија морају да пронађу решења за смиривање ситуације и договоре се о даљем путу. ЕУ ће активно подржавати ове напоре. И косовски и српски лидери у потпуности су одговорни за све ризике по безбедност и благостање локалних заједница и на Косову и у Србији", рекао је Борељ.

Додао је да је то нагласио у разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем ове недеље.

Дијалог уз посредовање ЕУ и даље је једина платформа за решавање свих отворених питања између страна, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама, нагласио је Борељ и "снажно" позвао Приштину и Београд да га користе.

"Долазак оба главна преговарача у Брисел наредних дана први су позитиван корак. Од кључне је важности да они дођу са мандатом да разговарају о даљем путу и пронађу одржива решења која су у интересу грађана", нагласио је Борељ.

Поновио је да очекује да ће се и Приштина и Београд вратити стварању окружења погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу на добробит својих грађана, навео је Борељ.

"Ово је кључно за постизање свеобухватног и правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, који је неопходан како би и једни и други напредовали на својим европским путевима", рекао је он.

Борељ је напоменуо да је у блиском контакту са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, коме захваљује на одличној сарадњи између Кфора и Еулекса.

"КФОР игра кључну улогу у пружању подршке регионалној стабилности на Западном Балкану", закључио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво