Читај ми!

Брнабић: Много ћемо изгубити ако наседнемо на провокације Приштине

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Њујорку да је Србија много тога постигла у претходном периоду и да зато не сме да наседа на провокације Приштине, али и да мора позвати све партнере да реагују како би се сачувао мир.

"Имамо толико тога да изгубимо и зато не смемо да наседамо на првокације, али морамо да дамо јасну поруку свим нашим паратнерима, колико год се не слагали по питању КиМ, да су важни мир и стабилност и да реагују на време, како не би даље доводили у опасност мир и стабилност и све оно сто смо градили до сада", поручила је Ана Брнабић у изјави за медије у Њујорку, где представља Србију на заседању Генералне скупштине УН.

Каже да је данас одржала први састанак са премијером Белгије Александром Де Крооом, којег одлично познаје, јер су заједно у групи младих лидера за Европу у оквиру Светског економског форума.

Како је рекла, велики део састанка био је посвећен тензијама и проблемима на КиМ који су сада актуелни, с обзиром да је Белгија међу првима признала независност Косова.

"Рекла сам му да не можемо да се сложимо, али да мислим да је потебно да прате шта се дешава и који су потези Приштине, и да ли Приштина поштује међународне споразуме, а поготово оне преговаране под окриљем ЕУ чији је гарант, као што је Брислески споразум и када ће бити формирана ЗСО и да ли Бриселски споразум још важи или га нема, да би знали како да се понашамо, у складу са тим", каже Брнабићева.

Указала је, како је рекла, белгијском премијеру да је ове године било највише напада на Србе и да од оружаног сукоба никада није била гора безбедносна ситуација и поред тога што тзв. Косово ужива подршку неких чланица ЕУ, али и САД, као и да је то и даље територија са најмањим бројем повратника од свих постконфликтних подручја на свету.

Додала је да је предочила Кроу какве поруке шаљу Аљбин Курти и приштинско руководство.

Брнабићева се састала и са америчким конгресменом Ериком Сволвелом и додала да је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић покренуо иницијативу да имамо много бољу комуникацију са Демократском странком у САД, што до сада није био случај.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво