Читај ми!

Вучић: Kурти "продаје маглу", жели признање

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Аљбин Kурти својим позивима да обе стране укину одлуке о пробним таблицама "продаје маглу", с циљем да Србија призна независност Kосова. Поручио је да Приштина треба да врати све на стање какво је било пре 20. септембра, и да тек после тога може да се разговара.

"Свакојаке продавце магле и шибицаре сам видео у животу и зато их препознајем на километар. Он каже да ће повући мере када Србија призна независно Kосово", навео је Вучић у обраћању медијима у Будимпешти.

На предлог ЕУ да се у Бриселу одржи састанак Вучића и Kуртија и покуша решити ситуација на северу KиМ Вучић је рекао да могу да организују шта год хоће, а да он неће прихватити ништа.

"Вратите се на оно што је било пре 20. септембра и онда можемо да разговарамо о свему", истакао је Вучић.

Запањен је, каже, тврдњама појединих домаћих медија да је Србија предузела неке акције и упитао које је то акције Србија предузела.

"Да ли је Србија послала војску? Да ли је Србија послала полицију? Да ли је Србија некога напала? Да ли је Србија било какву једнострану акцију предузела? Није, али не вреди, када кренете да лажете, онда томе краја нема", казао је Вучић.

Вучић је подсетио каква се кампања водила против Србије у вези са возом са иконама и манастирима који је заустављен још код Рашке.

"Замислите страшне увреде за Албанце. Они су могли да искористе то да упадну оклопним возилима на север и да заузимају административне прелазе. Они су спровели акцију, ми ништа нисмо урадили, ми смо били криви. Данас опет ништа нисмо урадили, а опет смо ми криви", рекао је Вучић.

Упитао је коју је то акцију Србија спровела на Цетињу, као и шта је Србија имала са барикадама.

"Смета им свима снажна Србија. Је л' стварно мислите да је могуће 120 текстова имати о мени, од тога 60 негативних, у једном дану у Хрватској, а да ниједну ружну реч нисам рекао, да им ништа нисам урадио, да ништа против њих нисмо предузели", упитао је председник Србије.

Додао је да "они воде хајку и мисле да буду оно што су некада били Будимпешта и Подгорица у рушењу неких других у Србији и да они треба да буду носиоци те платформе".

У томе, тврди, има "тајкуна који су пореклом из Србије, а који управљају нашим медијима и плаћају њихове медије".

Вучић је рекао да нису нападали Србију 2006. или 2008, и да су нас тад "волели јер смо били слаби, нико и ништа, зато што нам је економија пропадала и Србија нестајала".

То су, додао је Вучић, разлози за све лажи из Приштине.

"Различит је однос и зато и разговарамо. Да ми вас признајемо не би било разлога да са вама разговарамо, а то је нешто што знају у Европи", објаснио је Вучић.

Поручио је да неће да пристане на оно што Приштина мисли да ће да пристане и да може да се разговара тек када се стање врати на оно пре 20. септембра.

"Верујем да ће председник Пољске доћи у Србију пре краја године" 

На питање да ли ће бити састанака на маргинама скупа у Будимпешти, због актуелне ситуације, Вучић је рекао да ће током боравка у главном граду Мађарске имати билатерале са готово свима, али и да у тим састанцима, заправо, увек говори само оно што сви већ знају.

"Имаћу састанак са Орбаном, Јаншом, Бабишом, верујем да ћу се састати и са премијером Пољске Матеушом Моравјецким. Верујем и да ће председник Пољске, после не знам ни сам колико деценија, доћи пре краја године у Србију, што би била велика ствар за нашу земљу. Ми ћемо на тим састанцима да говоримо само оно што они већ знају", рекао је Вучић.

Kако је рекао, он саговорнике не упознаје ни са чим новим, али је ствар у томе што они имају своје интересе, а интерес најснажнијих европских земаља је независно Kосово, и да натерају Србију да учествује у томе, што ми не желимо.

"Знају и они сами колики су лицемери када говоре о двострукој кривици... Шта смо ми урадили? Јесмо ли ми ушли у Kачаник или Ђаковицу са специјалцима?", упитао је Вучић.

Напоменуо је да "нема краја обманама светске јавности из Приштине".

"Ми смо своје испунили, а Приштина није најважније. И то оно што није ни у каквом анексу споразума, нема никаквог тумачења, већ је међу шест суштинских тачака. И онда 'мртви ладни' кажу - нећемо. Kако то може? То је шведски сто? Шта ти се свиђа, то може? Може да ме зове Свети Петар, једино решење је повлачење Росу и уопште нећу да разговарам о томе", рекао је Вучић.

Упитан за изјаве из Албаније, председнице скупштине те земље, да би тзв. Kосово и Албанија требало да се држе заједно и како би "злочини Србије постали познати широм света", Вучић је рекао да су у Приштини "врло чудни, неодговорни људи".

"Kада причамо о злочинима, замислите да вам је отац или брат убијен. Да вам открију да су тамо, а ви нећете да допремите њихове кости, него ћете да кажете некоме нећу да узмем кости док се не смените Вељка Одаловића", навео је Вучић.

"Део опозиције у изборним условима тражио изговор да не изађе на изборе"

Вучић је навео да се из изјаве представника Европског парламента Владимира Билчика може видети да је један део опозиције у изборним условима тражио само изговор да не изађе на изборе.

На питање да прокоментарише изјаву Билчика да неће бити новог документа о изборним условима, као и да би учествовао на изборима да је он опозиција у Србији, чиме је "потврдио да није било договора са властима, Вучић је одговорио да не жели да објашњава нешто што, каже, сви знају.

"Па, њихов идеолог је рекао да им то никад није био разлог за бојкот. Разлог за бојкот је била само њихова слабост, не лоши услови", рекао је Вучић.

Додао је да део опозиције има телевизија "колико хоћете" и да има своје новине.

"Имају телевизија колико хоће, новина колико хоће. И РТС су сад безмало узели под своју контролу. Синоћ имате у исто време девојку (посланица СНС Невена Ђурић) која представља 55 или 60 посто људи у Србији и 60 посто парламента и некога ко не представља никога или 0,5 одсто људи и још им соли памет како је презаступљена, а у истој емисији заједно са њом. Али, шта да радите, то је ваљда постало уобичајено, али немамо проблем са тим. Народ се изјашњава, све ће бити у складу са законом", рекао је Вучић.

Додао је да му је, што се њиховог морала тиче, "сумануто испред цркве о томе да прича".

Билчик је раније данас, коментаришући радни документ о изборним условима у Србији, рекао да је направљен "солидан документ" и нагласио да је саговорницима у Србији јасно стављено до знања да се европарламентарци неће враћати како би дискутовали о неком другом документу.

Билчик је, за Н1, на питање да ли би учествовао на изборима да је опозиција у Србији одговорио потврдно.

На оптужбе да је радни документ о изборним условима у Србији настао у сарадњи са српским властима, а на штету опозиције, рекао је да одбија да га увуку у домаће политичке обрачуне.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво