Читај ми!

Како до економског оснаживања Рома

Ромска заједница је равноправна са другим мањинским и са већинском заједницом у Србији и важно је да искористимо ресурс који они представљају зато да би заједно изградили добру будућност, како за Роме, тако и за све друге у Србији, изјавила је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

"То је велики посао и не можемо другачије него дијалогом да дођемо до решења и до резултата тог посла", рекла је Чомић новинарима поводом друштвеног дијалога "Економско оснаживање Рома и циљеви одрживог развоја у Србији", који се одржава у Палати Србија. Чомићева је рекла "ништа о Ромима без Рома за столом".

 

Навела је да ће се на друштвеном дијалогу "Економско оснаживање Рома и циљеви одрживог развоја у Србији" говорити о циљевима одрживог развоја, о свим плановима, предлозима, коментарима, идејама за еконономско снажење Рома, за излазак ромске заједнице из сиромаштва.

"Тај дијалог, уз подршку Савета Европе, у сарадњи са цивилиним друштвом, желимо да претворимо у стални дијалог којим ћемо изградити будућност 2030. за укључену ромску заједницу у Србији на начин како то Роми кажу да треба", рекла је Чомићева.

Она је указала да је један од послова Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог израда Стратегије за укључење Рома "где ће наставити са идејом да се у свим секторима у држави, када се говори о развоју Србије, пита и ромска заједница".

Заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Србији Надиа Ћук рекла је да су Роми и Ромкиње жртве дискриминације у свим областима живота почев од образовања, запошљавања, стамбене, социјалне политике и да нису укључени у креирање јавних политика.

"Ту се ствара зачарани круг. Пошто не учествују у стварању јавних политика не могу ни да утичу на нека решавања из ових области", рекла је Ћук.

Она је оценила да би због тога требало подржати активности и напоре Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и свих других који су усмерени на оснаживање Рома и створити инклузивно, просперитетно друштво.

Ћук је истакла да би посебно требало обратити пажњу на економско јачање Рома, на њихово укључивање у креирање локалних јавних политика.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић рекао је да велики број Рома живи испод границе сиромаштва, да је просечан животни век Рома знатно краћи у односи на просечни животни век остатка популације, и да Роми спадају у једну од најдискриминисанијих категорија становништва.

Он је рекао да их радују напори које држава последњих година улаже да би се унапредио положај Рома, као и да су остварени одређени резултати и да "ромска заједница крупним корацима иде ка бољој и светлијој будућности".

Накић је истакао да је изузетно значајно економско оснаживање Рома, јер напредак у тој области повлачи напредак и у другим сегментима, као што су образовање, становање, здравствена и социјална заштита и утиче на подизање животног стандарда.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво