Читај ми!

Посланици о очувању Хиландара

Посланици Скупштине Србије наставили су рад расправом о Предлогу закона о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је да ће се усвајањем закона осигурати подршка Србије у очувању тог манастира који је 2004.године тешко оштећен у катастрофалном пожару.

Гојковићева је објаснила да ће се подршка манастиру Хиландар огледати кроз помоћ обнови и реконструкцији делова манастира страдалих у пожару, као и очувању свих других делова манастира Хиландара, укључујући нематеријално културно наслеђе.

"Подршка државе Хиландару у последњој деценији није била упитна, али сада стварамо могућност да по први пут имамо сталну, извесну и сигурну финансијску подршку буџетским средствима", рекла је Гојковићева образлажући закон.

Према њеним речима Србија ће спроводити програме који се односе на очување историјских, верских и културних традиција манастира, а поред тога помоћи ће и обнову и реконструкцију постојећих објеката и изградњу нових објеката манастира Хиландар.

Како је навела, обавеза Србије биће и да преко својих надлежних органа учествује у организацији прослава значајних датума из историје манастира.

Гојковићева је казала да Предлог закона дефинише да Влада образује комисију за манастир Хиландар, као посебно радно тело, наводећи да слична Комисија постоји и сада састављена је од највећих страучњака из области културног наслеђа.

На челу Комисије је министар културе, у овом тренутку Маја Гојковић, док је министар Ненад Поповић њен заменик.

Додала је да ће се буџетска средства за подршку опредељивати за сваку текућу годину законом којим се утврђује буџет Србије.

Манастир Хиландар је пре 17 година доживео велику несрећу у катастрофалном пожару, који је обухватио више од половине комплекса манастира у зидинама.

Гојковић је казала да је Србија је до сада за обнову Хиландара определила 1.767.000.000 динара, од чега појединачно највише у овој, 2021. години, 360 милиона динара, пре свега захваљујући председнику Републике Александру Вучићу, рекла је Гојковићева.

Сакрално наслеђе чини највећи део наше културне баштине.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво