Читај ми!

Дачић после међустраначког дијалога: Власт ће све имплементирати, опозиција треба да се определи

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је власт прихватила много тога у изборним условима што раније није постојало, као што је привремено надзорно тело које би пратило медије, али и да се привремено промени састав РИК-а. Представник ЕП Владимир Билчик сматра да бојкот није начин да се оствари напредак у српској демократији и европском путу.

Завршена је друга фаза међустраначког дијалога о изборним условима, уз посредовање представника Европског парламента.

Председник Скупштине Ивица Дачић, који се састао са представницима ЕП Тањом Фајон, Владимиром Билчиком, Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном, рекао је да је власт прихватила много тога у изборним условима што раније није постојало, као што је привремено надзорно тело које би пратило медије.

Истиче и да су се сагласили о привременој измени сталног састава Републичке изборне комисије, додавањем још шест чланова и шест заменика чланова у стални састав из редова опозиције. 

Говорећи о привременом надзорном телу, Дачић је казао да ће се оно састојати од 12 чланова, да ће шест предложити РЕМ, а шест опозиција, а то тело ће, објашњава имати улогу да прати медије, извештаја јавност о примени Правилника за јавне сервисе.

Дачић је рекао новинарима да ће власт у Србији реализовати све што је прихваћено као договор, а да опозиција у наредним недељама треба да се определи хоће ли учествовати у раду тих тела.

"Очекујем да се у наредним данима и недељама странке изјасне да ли желе да учествују у том процесу. Имаће места у РИК-у, у привременим надзорним телима", истакао је Дачић.

Колико год разговори били тешки, напредак је постигнут, рекао је Дачић и додао да је власт била спремна на компромис и да има делова са којима се не слаже.

Владимир Билчик је изјавио да су у документу идентификовали низ мера које би могле да унапреде политичке услове за наредне изборе.

"Документ су предложили кофасилитатори, а желимо да позовемо све који су учествовали у дијалогу да активно раде на спровођењу садржаја документа, да раде на спровођењу конкретних мера", рекао је Билчик и додао да су они спремни и да се врате како би пратили спровођење договора. 

Додаје да бојкот није начин да се оствари напредак у српској демократији и европском путу.

"Надам се да ће то сви имати на уму наредних недеља", поручо је Билчик. 

Дачић је на крају поручио да унапређење изборног процеса неће бити угрожено тиме да ли ће документ бити потписан или не. 

После јучерашњег разговора о медијима, на првој сесији међустраначког дијалога, део опозиције изашао је из преговора.

Поједине странке које су данас учествовале, незадовољне мерама које су понуђене, поручују да ће у наредним данима одлучити о даљем учешћу у примени документа

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво