Читај ми!

Дијалог представника власти и дела опозиције – европарламентарци предложили 16 мера

Европарламентарци који посредују у дијалогу власти и опозиције о условима за изборе у пролеће 2021. године, у завршном документу предлажу шеснаест мера, потврђено је РТС-у. Више детаља ће бити познато након заједничке конференције за новинаре председника Скупштине Ивице Дачића и представника Европског парламента.

Друга фаза међустраначког дијалога о изборним условима, уз посредовање представника Европског парламента, завршена је у Палати "Србија", где се председник Скупштине Србије Ивица Дачић састао са представницима Европског парламента Тањом Фајон, Владимиром Билчиком, Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном.

Прва тема су били медији, друга изборни процес. Више детаља ће бити познато након заједничке конференције за новинаре.

Европарламентарци су, како је потврђено РТС-у, предложили, између осталог, оснивање привременог надзорног тела чија је надлежност праћење медија, консултације, извештај о примени правилника за РТС и РТВ, давање мишљења о раду независних институција и њиховим одлукама.

У привременом надзорном телу требало би да буде шест чланова које предлаже Регулаторно тело за електронске медије, а шест председник Народне скупштине Србије, након консултација са осталим учесницима међустраначког дијалога.

Друга тачка односи се на доношење новог прописа у облику обавезујућег правилника за јавни медијски сервис РТС и РТВ, ради бољег регулисања покривања изборне кампање.

У документу стоји да би требало привремено променити стални састав Републичке изборне комисије, додавањем још шест чланова и шест заменика чланова у његов састав из реда целокупне опозиције у земљи.

Поред тога, предлаже се измена начина финансирања трошкова изборне кампање, тако да се 30 одсто средстава подједнако расподели свим подносиоцима изборних листа који су дали изјаву да желе да финансирају своје трошкове изборне кампање из јавних средстава, а да 70 одсто средстава буде распоређено само на оне изборне листе које су освојиле мандате у парламенту, сразмерно броју освојених мандата.

Како се наводи, сви медији могу да објаве своје тарифе за политичко оглашавање пре почетка изборне кампање.

Такође, треба да се усвоје препоруке за приватне емитере са националном покривеношћу, терестријалном и кабловском, које се односе на представљање програма кандидата за представљање изборне кампање.

У документу се наводи да се мора осигурати да власти имају довољно успостављених процедура за спречавање и истрагу непримереног притиска на бираче.

Поред тога, сугерише се да треба обавити ревизију бирачког списка, као и да статус посматрача избора треба да буде регулисан законом.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво