Читај ми!

Власт очекује приближавање ставова, део опозиције најавио напуштање међустраначког дијалога

Посланици Европског парламента су на данашњем међустраначком дијалогу проследили политичким странкама Нацрт радног документа у којем су најавили да ће се у другој фази дијалога разговарати о медијима и интегритету изборног процеса. Већини опозиционих странака, које су бојкотовале изборе, њихови предлози нису били прихватљиви. Представници СНС-а су, како сазнаје Танјуг, одбили да се избори следеће године раздвоје и предложили су да се председнички, београдски и вероватно парламентарни избори одрже 3. априла.

Исти датум изнет је и у предлогу документа представљеног представницима опозиционих странака које не желе учешће страних посредника у дијалогу.

Поједини учесници дијалога обратили су се медијима за време паузе.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да та странка неће учествовати у наставку данашње сесије дијалога.

"Споразум који су дали европски посредници оценили смо као неприхватљив, одмах у старту, јер не нуди конкретна решења, ни механизме, за спровођење било чега. Тражили смо да споразум који је потписало шест организација – ССП, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет, ДС, Не давимо Београд, Заједно за Србију буде данас на агенди, да причамо о конкретним решењима, да не губимо више време, јер је све ово што се дешава велика фарса", навео је Ђилас.

Представници Демократске странке "не виде никакву сврху да наставе разговоре".

"Демократска странка не види никакву сврху да наставимо било какав разговор на овај начин, нити можемо да очекујемо да ће се било шта променити", казао је Миодраг Гавриловић из ДС-а.

Одлуку да не учествују у наставку дијалога донели су и Покрет за преокрет и Покрет слободних грађана.

"Покрет за преокрет је такође донео одлуку да неће више учествовати у овим разговорима, јер су они данас, у првом делу разговора, обесмишљени", истакао је Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет.

"Покрет слободних грађана донео је одлуку да не учествује у даљем току овог дијалога, након што је СНС веома експлицитно и прецизно рекла да не прихвата готово ништа од предложених сугестија", казао је Павле Грбовић из Покрета слободних грађана.

Председник Двери Бошко Обрадовић поручио је да су "медији, који морају бити ослобођени за другачије мишљење, глас опозиције и критику власти, и контролни механизам преко кога ће представници опозиције контролисати споразум, две црвене линије".

"У другом делу данашњег дијалога очекујем да ћемо добити конкретне одговоре, како од европских посредника, тако и од власти, да ли су за њих прихватљиве ове две наше црвене линије или да се разилазимо", истакао је Обрадовић.

У преговорима остаје део опозиције који окупља Народна странка. 

"Зато што смо ми од самог почетка озбиљно приступили овом дијалогу трудили се да будемо максимално конструктивни и док год постоји и један промил могућности да се постигне договор учествоваћемо у томе, а увек можемо да устанемо и да напустимо дијалог уколиико се ништа не буде променило. Ми очекујемо да постигнемо некакав резултат да ли ће га бити данас то не изгледа прилично реално али ми ћемо учинити све што је до нас да покажемо конструктивност", рекао је Мирослав Алексић из Народне странке.

Из Социјалдемократске партије Србије очекују да се наставак дијалога фокусира на конкретне проблеме.

"Ми смо изнели наше предлоге и на посредницима из Европског парламента је да направе једну добру селекцију, да направимо добру радну атмосферу и да када завршимо овај део имамо конкретна решења. Решења која неће бити примењена само за следеће изборе, наш став је, залажемо се за то, да добијемо дугорочна решења", казао је Бранимир Јовановић из СДПС-а.

За Социјалистичку партију Србије циљ друге фазе међустраначког дијалога је да се изнађу решења уз поштовање разлика и Устава и закона.

"Пре свега поштујући законе које смо усвојили у Народној скупштини Републике Србије", рекао је Ђорђе Милићевић из СПС-а.

И из Српске напредне странке се надају да ће се доћи до решења.

"Верујем да ћемо у конструктивној атмосфери, у духу добре воље коју ће исказати сви остали учесници састанка пронаћи неко решење, као што смо урадили и приликом прве рунде дијалога пре неких годину и по дана", казао је Владимир Орлић из СНС-а.

Званично обраћање медијима очекује се након сутрашњег наставка разговора. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво