Читај ми!

Селаковић: На данашњи дан се сећамо наших предака и градимо поносне потомке

На данашњи дан се сећамо наших передака и градимо поносне потомке, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић за РТС говорећи о значају и разлозима за увођење празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је уведен прошле године, први пут се обележава ове. Имамо примере других држава у региону које свој дан заставе обележавају много дуже. Зашто је у овом тренутку важно да се Срби окрећу националним симболима?

Министар сољних послова Никола Селаковић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да није само сада важно да се Срби окрећу националним симболима, већ је увек то значајно, а ово је један од покушаја очувања националног идентитета јер се у овој "глобалној кући" лако губи посебност у писму, језику, идентитету...

"Погледајте Скандинавске земље, у Данској свакога дана стоји државна застава. И ми се поносимо нашом заставом, имамо много разлога за то", навео је министар и истакао да се на данашњи дан сећамо наших предака и градимо поносне потомке.

Напоменуо је да Србија је на понос свакоме ко у њој живи и да данас славимо нашу земљу која ће бити прва у Европи по економском напретку.

Међутим, како је навео, Србија је посвећена и да сачува мир и стабилност у региону.

Изреком "Беспослен поп и јариће крсти", председник Зоран Милановић коментарисао је предлог Александра Вучића да сви Срби у свету 15. септембра истакну српске заставе.

Селаковић није хтео да коментарише Милановићеву изјаву али је рекао да је то пример како настаје лаж.

"Поглдајте како настаје лаж. Не можете да нађете ниједан позив Вучића Србима у региону да истакну заставу. Он то није рекао, а шта и да је рекао, да ли је некога увредио, послао би поруку која никога не вређа. Ето то је систем настанка лажне вести", напоменуо је Селаковић.

Министар Селаковић је позвао грађане да путују свуда, али да граде поносно потомство и чувајте своју националну посебност.

Проблем са истицањем заставе могли би да имају Срби са Косова и Метохије.

"Ми смо посвећени дијалогу, и даље ћемо остати посвећени преговорима, боље је разговарати и 50 година, него имати сукобе у једном дану или сату", навео је Селаковић и додао да ако желимо решење, онда морамо да преговарамо.

Прокоментарисао је дипломатску кризу Београда и Сарајева након хапшења држављанина БиХ Едина Врања осумњиченог за ратне злочине. Каже да не жели да верује да неко жели да угрожава однсе две државе таквим инцидентом. "Не желим да верујем да неко нешто злоупотребљава", каже Селаковић.

Најавио је доношење Закона којим се уређује заштита нашег језика и напомиње да је то начин да се сачува српска ћирилица у времену када многи језици у свету нестају.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво