Читај ми!

Сурлић о посети Меркелове: Две теме изненадиле, немачка канцеларка послала снажну поруку Приштини

Стефан Сурлић са Факултета политичких наука каже за РТС да су, током јучерашњег састанка немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Србије Александра Вучића, разговори о експлоатацији литијума и владавини права били изненађујући. Сматра и да је Меркелова у Београду послала снажну поруку Приштини да се не може одмах говорити о статусу, већ да прво морају да се реше многа отворена питања.

Стефан Сурлић је у Дневнику РТС-а говорио о порукама немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је посетила Србију, и како их треба тумачити.

Сурлић сматра да су у разговорима две теме биле изненађујуће.

"Прва тема која је дотакнута, за коју нисмо очекивали да ће бити део разговора, јесте експлоатација литијума. Ангела Меркел је на конференцији послала јасну поруку да је Немачка заинтересована за експлоатацију литијума, а свакако је заинтересована да се, уколико до тога дође, поштују сви европски стандарди експлоатације", наводи Сурлић.

Друга тема која је била изненађујућа, оцењује Сурлић, јесте владавина права.

"Немачка је у два наврата блокирала отварања одређених поглавља због питања владавине права, али видимо да је њена порука била врло умерена и охрабрујућа. Рекла је да постоје одређене обећања око реформе, али да је то део једног свеобухватног процеса унутар нових кластера. Очекује напредак, али није улазила у детаље или посебне критике, као што се очекивало", наводи Сурлић.

"Очекујем да ће се Берлински процес наставити" 

Не види никакав раскорак између њене раније и данашње политике.

"Можемо рећи да је током свих ових година она имала врло пажљиво одабране речи за Западни Балкан, чак и за Србију, и за оне теме које су биле за њу од посебног интереса – регионална стабилност, сарадња, нормализација односа Београда и Приштине. Увек је пажљиво, с пуно разумевања за позиције Србије, разговарала на све те теме", напомиње Сурлић.

Очекује да ће се Берлински процес сигурно наставити, зато што је то пре свега интерес Немачке, да будно прати дешавања на Западном Балкану.

"Верујем да ће нови канцелар наставити њену политику, неће бити кључних политичких промена стратегије, али можемо очекивати промене у приступу", каже Сурлић.

"Меркелова послала снажну поруку Приштини"

Што се тиче решења косовског питања, како је указао, Ангела Меркел је практично предложила да се то остави за крај европских интеграција.

"Меркелова је јасно нагласила да је то један комплексан проблем. Иако је јасна позиција Немачке по питању статуса Косова, чињеница је да пет земаља чланица Европске уније не признаје Косово, али је исто тако чињеница да ће многе земље Европске уније које су то учиниле, на крају процеса условљавати формалним признањем", истиче Сурлић.

Оно што је охрабрујуће, како је додао, јесте то да Немачка ни раније ни данас није инсистирала на формалном и моменталном признању самопроглашене независности, већ је рекла – прво нормализација односа, решавање свих отворених проблема, а тек се онда може говорити о статусу.

"Мислим да је она у Београду постала снажну поруку Приштини – не може се одмах говорити о статусу, морају да се реше многа отворена питања, ово је један процес који ће трајати после мене. То је једна од кључних порука Ангеле Меркел", закључио је Сурлић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво